Kurczak ze szpinakiem w pomidorach
Miałam dziś na obiad zjeść kurczaka z pomidorami, papryką i ryżem, ale jakoś tak nie miałam ochoty na paprykę więc zastąpiłam ją szpinakiem. Ryż też mi dziś nie bardzo chciał się ugotować więc zjadłam z komosą ryżową. Nawet nie wiem za bardzo jak to danie zatytułować – strasznie długa nazwa. Kurczak ze szpinakiem w sosie pomidorowym podany z komosą ryżową. Nazwa jaka jest taka jest, ale jedzonko naprawdę smaczne. Do tej pory jadłam komosę, ale jakoś tak szału nie było. A tu pasuje idealnie, może dlatego, że w sosiku. Oczywiście śmiało możecie podać z ryżem, kaszą lub makaronem. Ja chyba jednak pozostanę przy tej wersji 🙂 A jak szybko się robi!!!
Składniki (2 porcje):
- Pierś z kurczaka – 250 g (mała pojedyncza);
- Pomidory krojone w sosie własnym – 1 puszka;
- Cebula – 1 sztuka;
- Szpinak – ok 150 g (6 garści);
- Olej kokosowy – 1 łyżka;
- Sól;
- Pieprz;
- Majeranek;
- Komosa ryżowa – 100 g.
Przygotowanie:
Komosę gotujemy w lekko osolonej wodzie (na jedną część komosy przypadają dwie części wody) – gotujemy 15 minut, na wolnym ogniu pod przykryciem. Kurczaka kroimy na kawałki, doprawiamy solą i pieprzem. Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę, po 2-3 minutach dodajemy mięso. Gdy mięso będzie prawie gotowe dodajemy szpinak (wcześniej umyty), oraz pomidory. Wszystko doprawiamy jeszcze majerankiem . Podajemy z ugotowaną komosą.
Smacznego!!!