Kurczak w aromatycznym sosie z awokado
Uwielbiam takie potrawy, niby to takie proste nic specjalnego a po zjedzeniu czujesz się szczęśliwa 😉 Proste owszem, ale za to jakie pyszne i zaskakujące niepowtarzalnym smakiem! Polecam naprawdę każdemu, nie tylko tym którzy dbają o linię i odżywiają się zdrowo. Jestem pewna, że ta potrawa zaskoczy niejednego łasucha 🙂
Składniki (1 porcja):
- mięso z piersi kurczaka (może być indyk) – 150-200g;
- awokado dojrzałe – pół sztuki;
- suszone pomidory – 4 plastry;
- cebula – 1/2 sztuki;
- czosnek – 1 ząbek;
- papryczka chilli – 1/4 sztuki;
- olej kokosowy – 1 łyżeczka (oczywiście można użyć zwykłego rzepakowego oleju lub masła klarowanego);
- sok z cytryny – 1 łyżka;
- imbir świeży – plaster;
- kurkuma – szczypta;
- sól;
- pieprz;
- ziemniaki – 2 sztuki.
Przygotowanie:
Na początek proponuję obrać ziemniaki i wstawić do gotowania. A teraz czas na przygotowanie mięska- kroimy je w kostkę i przyprawiamy – solą, pieprzem i kurkumą, następnie odstawiamy na chwilę. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, czosnek i imbir ścieramy na tarce (jak ktoś woli może pokroić), papryczkę chilli drobno kroimy, a następnie wszystko to wrzucamy na rozgrzany na patelni olej kokosowy. Pomidory kroimy w paski i wrzucamy na patelnię wraz z mięsem. Wszystko to dusimy około 10 minut. A w tym czasie, miksujemy awokado z sokiem z cytryny odrobiną soli i pieprzu. Mus z awokado dodajemy do mięsa ,mieszamy całość i podgrzewamy 1 minutkę.
Podajemy mięsko z ziemniakami i zajadamy!
Smacznego!!!