Kulki o smaku chałwy



Najsmaczniejszy smakołyk jaki jadłam od długiego czasu! Niech się chowa czekolada, ciasteczka i nawet najlepszy pączek 🙂 Kto by pomyślał, że będąc na diecie odkryję takie cudo. Jeżeli chodzi o nazwę… kulki to raczej nie są, gdyż z tą ilością pasty sezamowej i miodu średnio mi się to chce lepić, ale nie przeszkadza mi jedzenie łyżeczką z miseczki! Odkąd zrobiłam je pierwszy raz codziennie słyszę od dzieciaków czy zrobię te pyszne kuleczki. Co prawda pasta sezamowa nie jest to składnik który każdy z nas posiada w domu, ale naprawdę warto zainwestować słoiczek – 8 zł. Natomiast Amarantus ekspandowany jest coraz łatwiej dostępny (500 g – 13 zł), deser wart o wiele wiele więcej!
Składniki (1 porcja):
- amarantus ekspandowany – 20 g (2/3 szklanki);
- pasta sezamowa (tahini) – 30 g (2,5 łyżki);
- miód pszczeli – 20 g (łyżka).
Przygotowanie:
Mieszamy tahini z miodem, dodajemy amarantus i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Formujemy kulki, lub przekładamy do miseczki i jemy łyżeczką. Nic prostszego!
Smacznego!!!