czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Kulki o smaku chałwy

22
02
2018

Najsmaczniejszy smakołyk jaki jadłam od długiego czasu! Niech się chowa czekolada, ciasteczka i nawet najlepszy pączek 🙂 Kto by pomyślał, że będąc na diecie odkryję takie cudo. Jeżeli chodzi o nazwę… kulki to raczej nie są, gdyż z tą ilością pasty sezamowej i miodu średnio mi się to chce lepić, ale nie przeszkadza mi jedzenie łyżeczką z miseczki! Odkąd zrobiłam je pierwszy raz codziennie słyszę od dzieciaków czy zrobię te pyszne kuleczki. Co prawda pasta sezamowa nie jest to składnik który każdy z nas posiada w domu, ale naprawdę warto zainwestować słoiczek – 8 zł. Natomiast Amarantus ekspandowany jest coraz łatwiej dostępny (500 g – 13 zł), deser wart o wiele wiele więcej!

Składniki (1 porcja):

  • amarantus ekspandowany – 20 g (2/3 szklanki);
  • pasta sezamowa (tahini) – 30 g (2,5 łyżki);
  • miód pszczeli – 20 g (łyżka).

Przygotowanie:

Mieszamy tahini z miodem, dodajemy amarantus i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Formujemy kulki, lub przekładamy do miseczki i jemy łyżeczką. Nic prostszego!

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię