Kluski z mięsem



Dziś coś dla gospodarnych gospodyń 🙂 Kluski z gotowanych ziemniaków z mięsem. Idealne na poniedziałkowy obiad, kiedy to po niedzieli zostały nam po pierwsze ziemniaki z drugiego dania, a po drugie mięsko z rosołu. Nie dość, że wykorzystamy to co zostało i jedzenie się nie zmarnuje, to jeszcze powstanie z tego coś przepysznego. I na koniec tylko dodam, że teściowa czasem się przyda 😉 bo to właśnie od niej przepis pochodzi 🙂 Koniecznie musicie spróbować!
Składniki (ok 12 klusek):
- 300 g gotowanych ziemniaków;
- 150 g mąki pszennej;
- 1 jajko;
- mięso z rosołu (dwa udka);
- sól;
- pieprz;
- masło;
- bułka tarta.
Przygotowanie:
Ziemniaki mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę. W misce mieszamy ziemniaki, mąką i jajko – na gładką masę – konsystencja mniej więcej jak na kopytka. Mięso mielimy w maszynce, lub kroimy drobniutko jeżeli nie mamy maszynki. Z ciasta, formujemy dwa wałki które kroimy na równe kawałki (u mnie 12 kawałków). Z każdego kawałka formujemy placuszek, w środek którego nakładamy po łyżeczce nadzienia mięsnego, zlepiamy brzegi i formujemy wałeczek. Kluski gotujemy w osolonej wodzie, od momentu wypłynięcia klusek 3 minuty. Podajemy z czym mamy ochotę, masełkiem, smażoną cebulką czy tak jak ja z bułeczką i masełkiem podsmażonymi na patelni.
Smacznego!!!