czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Kakaowy budyń z kaszy jaglanej

17
02
2018

Znowu kasza jaglana. Wiem, wiem, wiem…. ale musicie mi uwierzyć to jest naprawdę przepyszne! I niewiele ma wspólnego z kaszą, to znaczy ma bo jest z kaszy, ale nie smakuje jak kasza. Chyba już troszkę za późno, więc może nie będę się rozpisywała. Budyń jest zdrowiutki, jest słodziutki (choć bez grama cukru) no i jest pyszniutki! Idealny na śniadanie, podwieczorek, deser. Sprawdzony i zatwierdzony przez 5-latkę i 9-latkę, a to chyba najlepsza rekomendacja ze wszystkich możliwych 😉

 

Składniki (2 porcje):

  • 100 g kaszy jaglanej;
  • mleko migdałowe – 300 ml;
  • daktyle suszone – 6 sztuk;
  • kakao gorzkie – 2 łyżeczki;
  • chilli w proszku – 2 szczypty;
  • gruszka (lub inny owoc).

Przygotowanie:

Kaszę gotujemy na mleku migdałowym z dodatkiem pokrojonych daktyli – ok 15 minut. Do gotowej kaszy dodajemy kakao i chilli, a następnie blendujemy. Podajemy z dodatkiem owoców, u mnie była to gruszka, ale może być kiwi, mandarynka czy po prostu wasz ulubiony. Gotowe!

Smacznego!!!

Komentarze 4 komentarze

Trochę gęste jak na budyń. Wygląda jak kaszanka szczerze mówiąc ;/

Ja akurat lubię taki gęsty, najważniejsze,że smakuje o niebo lepiej od kaszanki 😉 Można śmiało dodać więcej mleka lub wody – nie będzie taki gęsty 🙂 Pozdrawiam

Pyszny! Wczoraj jadłam na kolację!

Mi również smakuje z tą różnicą, że jadam na śniadanie 😉

Napisz swoją opinię