Kakaowy budyń z kaszy jaglanej
Znowu kasza jaglana. Wiem, wiem, wiem…. ale musicie mi uwierzyć to jest naprawdę przepyszne! I niewiele ma wspólnego z kaszą, to znaczy ma bo jest z kaszy, ale nie smakuje jak kasza. Chyba już troszkę za późno, więc może nie będę się rozpisywała. Budyń jest zdrowiutki, jest słodziutki (choć bez grama cukru) no i jest pyszniutki! Idealny na śniadanie, podwieczorek, deser. Sprawdzony i zatwierdzony przez 5-latkę i 9-latkę, a to chyba najlepsza rekomendacja ze wszystkich możliwych 😉
Składniki (2 porcje):
- 100 g kaszy jaglanej;
- mleko migdałowe – 300 ml;
- daktyle suszone – 6 sztuk;
- kakao gorzkie – 2 łyżeczki;
- chilli w proszku – 2 szczypty;
- gruszka (lub inny owoc).
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy na mleku migdałowym z dodatkiem pokrojonych daktyli – ok 15 minut. Do gotowej kaszy dodajemy kakao i chilli, a następnie blendujemy. Podajemy z dodatkiem owoców, u mnie była to gruszka, ale może być kiwi, mandarynka czy po prostu wasz ulubiony. Gotowe!
Smacznego!!!
Trochę gęste jak na budyń. Wygląda jak kaszanka szczerze mówiąc ;/
Ja akurat lubię taki gęsty, najważniejsze,że smakuje o niebo lepiej od kaszanki 😉 Można śmiało dodać więcej mleka lub wody – nie będzie taki gęsty 🙂 Pozdrawiam
Pyszny! Wczoraj jadłam na kolację!
Mi również smakuje z tą różnicą, że jadam na śniadanie 😉