czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Jajka sadzone z warzywami i boczkiem

22
02
2018

Po takim śniadaniu człowiek czuje się szczęśliwy 🙂 Wszystko co najlepsze: jajka, szpinak, pieczarki, pomidorki i boczek (którego nie  jadam, a tu po prostu rozpływa się w ustach). Nie ma co gadać i pisać, trzeba szybko robić i jeść! 🙂

Składniki (1 porcja):

  • jajka – 2 szt.;
  • boczek – 3 plastry (30 g);
  • szpinak – 2 garści (50 g);
  • pomidorki koktajlowe – 5 szt.;
  • pieczarka – 4 szt.;
  • olej kokosowy – 1 łyżeczka (może być inny olej lub masło);
  • sól;
  • pieprz.

Przygotowanie:

Szpinak myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, pomidorki przekrawamy na połówki lub ćwiartki, natomiast boczek kroimy w kostkę. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, układamy szpinak, pomidorki i pieczarki. Wbijamy jajka, posypujemy boczkiem i doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do temperatury 180 stopni i  pieczemy ok 10 minut. I już! Można do tego kromeczkę chleba lub grzankę dodać.

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię