Jajka sadzone z warzywami i boczkiem
22
02
2018
Po takim śniadaniu człowiek czuje się szczęśliwy 🙂 Wszystko co najlepsze: jajka, szpinak, pieczarki, pomidorki i boczek (którego nie jadam, a tu po prostu rozpływa się w ustach). Nie ma co gadać i pisać, trzeba szybko robić i jeść! 🙂
Składniki (1 porcja):
- jajka – 2 szt.;
- boczek – 3 plastry (30 g);
- szpinak – 2 garści (50 g);
- pomidorki koktajlowe – 5 szt.;
- pieczarka – 4 szt.;
- olej kokosowy – 1 łyżeczka (może być inny olej lub masło);
- sól;
- pieprz.
Przygotowanie:
Szpinak myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, pomidorki przekrawamy na połówki lub ćwiartki, natomiast boczek kroimy w kostkę. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, układamy szpinak, pomidorki i pieczarki. Wbijamy jajka, posypujemy boczkiem i doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy ok 10 minut. I już! Można do tego kromeczkę chleba lub grzankę dodać.
Smacznego!!!