czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Ciasto bananowe

21
02
2018

Szybkie (i to mnie przekonało, zaraz po zdjęciu ciasta), smaczne, czy zdrowe to nie wiem, ale myślę sobie że jeżeli coś ma w swoim składzie banany, orzechy, słonecznik, jajko no i odrobinę mąki, nie może być niezdrowe 🙂 Uwaga robię to po raz pierwszy wrzucam link do strony z której wzięłam przepis: https://domowe-wypieki.com myślę, że warto aby ten adres znalazł się na moim blogu. Zajrzę tam nie raz 🙂 A teraz wracając do ciasta, tak jak obiecała autorka jest soczyste. Ja co prawda z masłem orzechowym nie podaję, ze względu na alergie dzieciaków, ale wy możecie spróbować. W oryginale były orzechy włoskie, ja dodałam nerkowców, pestek słonecznika i odrobinę gorzkiej czekolady. Ale myślę, że można dodać tak co Wam się tylko podoba, orzechy jakie tylko lubicie, czekoladę, pestki. Jeszcze jedna uwaga dla prawdziwych łasuchów, dla męża słodkie było wystarczająco, natomiast dla reszty trochę za mało więc jeżeli lubicie słodkie ciasta możecie od razu dodać cukru prawie dwa razy tyle 🙂 Zachęcam, do pieczenia i jedzenia, u mnie nie zostało już nic 😉

 

Składniki (foremka o wymiarach 30 cm x 12 cm):

  • 220 g mąki pszennej;
  • 2 jajka;
  • 80 ml oleju;
  • 60 g brązowego cukru;
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej;
  • 50 g orzechów nerkowca;
  • 20 g pestek słonecznika;
  • 30 g gorzkiej czekolady;
  • 4 duże dojrzałe banany.

Przygotowanie:

W czasie gdy będziemy przygotowywać ciasto nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Orzechy kroimy na mniejsze kawałki i wraz ze słonecznikiem podprażamy na suchej patelni ok 3 minut, tak żeby się nie przypaliły.Do miski dodajemy olej, cukier, jajka i pokrojone na kawałki 3 banany. Wszystko to blendujemy. W osobnej miseczce mieszamy mąkę z sodą które po chwili dodajemy do mokrych składników. Foremkę wykładamy papierem, a następnie wylewamy do niej ciasto. Na wierzchu ciasta układamy pokrojonego 4 banana. Pieczemy 35-40 minut, do tak zwanego suchego patyczka (wykałaczka włożona do ciasta  po wyjęciu będzie sucha). I gotowe!

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię