czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Udka z kurczaka w kremowym sosie

14
10
2017

To jedno z tych dań, których przygotowanie zajmuje niewiele czasu a efekt końcowy jest zaskakujący. Kurczak po protu rozpływa się w ustach. Jest delikatny, mięciutki i soczysty po prostu idealny! I to chyba tyle na ten temat 🙂

Składniki (5 porcji):

  • udka z kurczaka bez kości – 8 sztuk;
  • serek typu almette – 1 opakowanie;
  • sól;
  • pieprz grubo mielony;
  • olej – 2 łyżki.

Przygotowanie:

Udka myjemy i osuszamy ręcznikami papierowymi. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy olejem, następnie rozsmarowujemy połowę serka. Udka solimy i pieprzymy, a następnie układamy w naczyniu. Wierzch smarujemy serkiem. Wstawiamy do piekarnika na ok 1,5 h w temperaturze 180 stopni. Podajemy wedle uznania, u mnie dzisiaj z ziemniaczkami i buraczkami oraz druga wersja ze szpinakiem.

Smacznego!!!

Komentarze 4 komentarze

No no, dokładnie jak w opisie delikatny, mięciutki i soczysty. Mniam!

Pyszota, dziękuję za przepis?

Pychota a przepis bardzo prosty. Dzięki ?

I to jest w nim najlepsze 😉 Szybko, prosto i smacznie 😉

Napisz swoją opinię