Makaron z sosem pomidorowym i tuńczykiem



Tuńczyk zawsze bardziej pasował mi do sałatki, ale postanowiłam zaryzykować i spróbować czego innego. Na makaron ochotę mam zawsze, więc to skłoniło mnie do zrobienia tego choć dietetycznego, ale pysznego dania 🙂 Jedna mała uwaga odnośnie sosu, który zrobiony był na bazie pomidora, a niestety o tej porze są one jakby to powiedzieć średnie, więc myślę że lepiej użyć passaty pomidorowej. Pysznie, zdrowo, kolorowo 🙂
Składniki (1 porcja):
- makaron pełnoziarnisty 100 g,
- tuńczyk w sosie własnym 120 g;
- 2 pomidory;
- czosnek 3-4 ząbki;
- pół cebuli;
- oliwa z oliwek -1 łyżka;
- zioła prowansalskie.
Przygotowanie:
Na początek proponuję wstawić wodę na makaron, który w międzyczasie musimy ugotować najlepiej al dente w lekko osolonej wodzie. Teraz możemy przygotować resztę składników. Pomidory musimy sparzyć i obrać ze skórki, a następnie pokroić w kostkę. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę lub ścieramy na tarce. Na oliwie z oliwek podsmażamy cebulę i czosnek, po kilku minutach dodajemy pomidory i dusimy kilka kolejnych minut. Na koniec dodajemy tuńczyka, mieszamy wszystko i doprawiamy ziołami prowansalskimi, ewentualnie solą i pieprzem do smaku. Makaron polewamy sosem, lub mieszamy z nim tak jak ja to zrobiłam. Gotowe!
Smacznego!!!
Wygląda smacznie, tylko wolę makaron zwykły. Dzięki!