Krewetki z patelni z pomidorami i szpinakiem
Czy jestem fanką owoców morza? Hmm… nie wiem w sumie gdyż jest ich cała masa, a moja kuchnia ogranicza się właściwie do krewetek. Więc może powiem, że bardzo lubię krewetki. Ich cena ostatnio też jest w miarę przyzwoita, więc częściej można sobie pozwolić na krewetkowe szaleństwo 😉 Mamy tu jeszcze pomidorki i szpinak, więc chyba lepiej być nie może! Przynajmniej dla mnie 🙂 A ponieważ ja jestem nieco mało obiektywna, musicie posłuchać pozostałych trzech osób które były zachwycone daniem. Polecam gorąco!
Składniki (4 porcje):
- 240 g mrożonych białych krewetek,
- opakowanie szpinaku – 250 g;
- dwa opakowania pomidorków koktajlowych – 400 g;
- 80 g masła (1/3 kostki);
- 2 łyżki oliwy z oliwek;
- 3 łyżeczki miodu;
- 4 ząbki czosnku;
- makaron pełnoziarnisty (możecie użyć dowolnego makaronu) – 400 g;
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
Na początek proponuję wstawić wodę na makaron, który w międzyczasie musimy ugotować najlepiej al dente w lekko osolonej wodzie. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół, solimy, oraz skrapiamy oliwą z oliwek wymieszaną z miodem. Szpinak myjemy pod wodą i odsączamy z nadmiaru wody. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy czosnek starty na tarce, a następnie opłukane wcześniej pod wodą krewetki. Smażymy je około 2 minut ciągle mieszając. Do krewetek dodajemy pomidorki i smażymy kolejne dwie minuty. Na koniec dodajemy szpinak i wszystko smażymy jeszcze około 3-4 minut. Powstanie dość dużo sosu, ale któż go nie lubi jest pyszny i aromatyczny!
I gotowe!
Smacznego!!!
Wygląda pysznie, mam nadzieję, że mi wyjdzie 🙂
Zrobiłam i faktycznie rewelacja. Danie proste i szybkie a jakie pyszne, hmmmm 🙂
Mogę potwierdzić, nie może się nie udać 😉 Pysznie i szybko, dzięki!
Super przepis.
🙂
Pychota, palce lizać 😉
Rewelacja, dzieki 😉