czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Ryba w jarzynach z ziemniakami

07
04
2016

Jak zapewne zauważyliście, ostatnio byłam jakby troszkę… nieobecna. Spowodowane to było chorobą, a raczej chorobami. Wszyscy po kolei – ja, starsza córka, młodsza córka, znowu ja, mama, i chyba ciągle ja :-/ Tak czy siak nie bardzo miałam siłę pisać, a gotowanie? No cóż swoje dietetyczne, szybkie dania robiła, ale jeżeli chodzi o dziewczyny to standardowo – rosołek, zupka, rosołek 🙂 Zatem kilka najbliższych wpisów, to wersja dla tych co chcą zgubić kilka kilogramów, co nie znaczy, że dania nie są smaczne i nawet jeżeli nie jesteście na diecie śmiało możecie spróbować! Na przykład ta oto rybka 😉

 

Składniki (1 porcja):

  • ryba chuda – ja miałam dorsza atlantyckiego – 1 płat (100 g);
  • pół cukinii;
  • 1 marchewka;
  • pół korzenia pietruszki;
  • por – część biała;
  • 2-3 pieczarki;
  • czosnek – 1-2 ząbki;
  • Passata pomidorowa – pół szklanki;
  • 1 łyżka oleju;
  • 3 ziemniaki;
  • przyprawy – sól, pieprz, papryka słodka, chilli.

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Przygotowujemy warzywa – cukinię myjemy, marchewkę i pietruszkę obieramy i wszystko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pora kroimy w plasterki, natomiast czosnek przeciskamy przez praskę. Pieczarki myjemy i kroimy w drobne plasterki.  Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i dodajemy wszystkie warzywa. Przyprawiamy i dusimy na patelni ok 10 minut. W tym czasie kroimy w kosteczkę rybę. Dodajemy do warzyw rybę i przecier pomidorowy. Wszystko dusimy do miękkości – ok 10-15 minut. Podajemy z ziemniakami.

Smacznego!

Komentarze (1)

Dobra rybka nie jest zła 🙂 Zobaczyłam i zrobiłam 🙂 Mniam mniam

Napisz swoją opinię