Pęczak z bakłażanem i pomidorami
Dla równowagi coś zdrowego 🙂 Mój dzisiejszy obiadek, cóż chcieć więcej, pęczak, bakłażan i pomidory . Skład idealny, choć domyślam się, że nie dla każdego 🙂 Ale znajdzie się niejeden fan tej potrawy, prawda? 😉
Składniki (1 porcja):
- 50 g kaszy pęczak;
- bakłażan;
- 2 pomidory (ja nie miałam więc dodałam szklankę passaty pomidorowej);
- 2 pieczarki;
- pół cebuli;
- ząbek czosnku;
- zioła prowansalskie;
- sól;
- olej 1 łyżka.
Przygotowanie:
Kaszę ugotowałam – pół szklanki kaszy – 1 szklanka wody – najpierw dokładnie opłukałam kaszę, a następnie dodałam ja do gotującej się wody. Gotowała się na wolnym ogniu przez 20 minut, następnie owinęłam w kocyk i odstawiłam (ja wolę miękki pęczak, ale jak ktoś lubi al dente nie musi tego robić). Bakłażana pokroiłam w plastry ok centymetrowe, posoliłam i odstawiłam na kilka minut żeby pozbyć się nadmiaru wody. W tym czasie pokroiłam cebulę i pieczarki i przesmażyłam na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu. Bakłażana wytarłam z wody i pokroiłam w kosteczkę, następnie dodałam do cebuli i pieczarek. Po około 5 minutach dodałam pomidory i wszystko dusiłam ok 10 minut. Na koniec dodałam kaszę, wymieszałam wszystko i gotowe!
Smacznego!