czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Pęczak z bakłażanem i pomidorami

13
04
2016

Dla równowagi coś zdrowego 🙂 Mój dzisiejszy obiadek, cóż chcieć więcej, pęczak, bakłażan i pomidory . Skład idealny, choć domyślam się, że nie dla każdego 🙂 Ale znajdzie się niejeden fan tej potrawy, prawda?  😉

 

Składniki (1 porcja):

  • 50 g kaszy pęczak;
  • bakłażan;
  • 2 pomidory (ja nie miałam więc dodałam szklankę passaty pomidorowej);
  • 2 pieczarki;
  • pół cebuli;
  • ząbek czosnku;
  • zioła prowansalskie;
  • sól;
  • olej 1 łyżka.

Przygotowanie:

Kaszę ugotowałam – pół szklanki kaszy – 1 szklanka wody – najpierw dokładnie opłukałam kaszę, a następnie dodałam ja do gotującej się wody. Gotowała się na wolnym ogniu przez 20 minut, następnie owinęłam w kocyk i odstawiłam (ja wolę miękki pęczak, ale jak ktoś lubi al dente nie musi tego robić). Bakłażana pokroiłam w plastry ok centymetrowe, posoliłam i odstawiłam na kilka minut żeby pozbyć się nadmiaru wody. W tym czasie pokroiłam cebulę i pieczarki i przesmażyłam na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu. Bakłażana wytarłam z wody i pokroiłam w kosteczkę, następnie dodałam do cebuli i pieczarek. Po około 5 minutach dodałam pomidory i wszystko dusiłam ok 10 minut. Na koniec dodałam kaszę, wymieszałam wszystko i gotowe!

Smacznego!

Napisz swoją opinię