Jabłka w cieście
Jednak Facebook to jest potęga 😉 Ostatnio większość pomysłów na smakołyki dla mojej rodzinki czerpie właśnie stamtąd. Tak tez było z przepisem, jakże banalnym, na jabłka w cieście. Dzięki temu, że na koniec jabłko obtaczamy w cukrze, jest to teraz jedno z ulubieńszych dań mojej córy 😉 W sumie, smacznie, w miarę zdrowo, no bo jabłko i pysznie przede wszystkim! 🙂
Składniki (2-3 porcje):
- 1/2 szkl mleka;
- 1 jajko;
- szczypta proszku do pieczenia;
- szczypta soli;
- cukier wanilinowy;
- 5 kopiastych łyżek mąki pszennej;
- olej do smażenia;
- cukier do obtoczenia;
- Jabłka – 2-3 sztuki.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta dodajemy do miski i dokładnie mieszamy (mikserem lub ręcznie), ciasto musi być gęstsze niż to które przygotowujemy na naleśniki. Jabłka obieramy ze skórki, następnie kroimy w plastry ok 1cm i wykrawamy gniazda nasienne. Każdy plaster obtaczamy dokładnie w cieście. Smażymy na średnim ogniu na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu obtaczamy w cukrze. I gotowe!
Smacznego!