Czerwone kanapki



To jest chyba moje ulubione śniadanko i kolacja 🙂 Aż sama się sobie dziwię, że nie znudziło mi się to do tej pory. A jadam to naprawdę często. Choć nie przepraszam, czasem zmieniam, raz robię z papryką a raz bez;-) Przygotowanie tego dania skomplikowane nie jest, i w sumie nawet trudno to nazwać daniem 🙂 Ale może komuś się spodoba i zasmakuje równie mocno jak mi 🙂 To jest wersja light, a dla łasuchów wystarczy położyć na to ser żółty, lub mozzarellę… niebo w gębie!
Składniki (1 porcja):
- 3 kromki chleba razowego;
- pomidor;
- pół papryki;
- zioła prowansalskie;
- ząbek czosnku;
- łyżka masła.
Przygotowanie:
Pomidora obieram ze skóry i wraz z papryką kroję w drobną kosteczkę, po czym mieszam z ziołami prowansalskimi i ewentualnie solą jak ktoś lubi. Masło mieszam z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i smaruję nim chleb (czasami po prostu smaruję chleb masłem a potem nakładam starty na tarce czosnek 😉 ). Pieczywo na 5 minut do nagrzanego piekarnika (200 stopni), a następnie nakładam pomidory z papryką. I gotowe! Mój mąż łasuch kładzie jeszcze na to ser żółty lub mozzarellę i chwilę zapieka 😉
Smacznego!