Rolada biszkoptowa ze śmietaną i galaretką



Dziś czas na nadrabianie zaległości 🙂 Żebyście nie myśleli sobie, że teraz już tylko dieta, zdrowo chudo bez cukru. Ja owszem niezmiennie, ale za to moi bliscy nie muszą się tak torturować, choć w sumie nie nazwałabym tego tak 🙂 Najadam się i jak na razie niczego mi nie brakuje. Ale za to mojej rodzince należała się porcja czego słodkiego, a że akurat w telewizji natknęłam się na „A B C GOTOWANIA” – a w nim tematem przewodnim była Rolada więc w niedzielę była Rolada!
Składniki (1 rolada):
Biszkopt:
- 5 jaj;
- 5 łyżek drobnego cukru;
- 4 łyżki maki pszennej;
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej;
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia;
- szczypta soli.
Krem:
- 1 galaretka (można zrobić dwie żeby było kolorowo, ja zrobiłam jedną tylko do połowy dodałam barwnik 😉 );
- 330 ml śmietany kremówki 30% (w oryginale było 250 ml);
- łyżka żelatyny (w oryginale było 5 ja miałam tylko 1 🙂 )
- 1 łyżeczka cukru pudru (w oryginale 4 łyżki);
- skórka starta z 1/2 cytryny.
Przygotowanie:
Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody. Galaretkę wylewamy najlepiej do form silikonowych, tak by osiągnęły wysokość ok. 1-1,5 cm. Do połowy dodałam barwnik, żeby była ona w dwóch kolorach. Odstawiamy do wystudzenia, a później do lodówki do całkowitego stężenia. Teraz czas na biszkopt.
Jaja wraz ze szczyptą soli ubijamy, aż nabiorą puszystości, następnie dosypujemy cukier i ubijamy, aż znacznie zwiększą swoją objętość i pojaśnieją. Mąki i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą, a następnie przesypując przez sito dodajemy do jaj i delikatnie, choć dokładnie mieszamy.
Wylewamy ciasto na blaszkę o wymiarach ok. 40 x 30 cm wyłożoną papierem do pieczenia (wcześniej blachę delikatnie smarujemy wodą, żeby papier dokładnie przyległ). Wstawiamy do pieca nagrzanego do 190-200 stopni na ok. 6-8 minut. Biszkopt po upieczeniu powinien być sprężysty. Teraz najważniejsza rzecz jeżeli chodzi o roladę, ciepły biszkopt przekładamy na blat stołu wyłożony ściereczką, stroną bez papieru do dołu. Delikatnie ściągamy papier, przykrywamy drugą ściereczką i zwijamy jeszcze ciepły. Zwinięty rulon odkładamy do wystudzenia. Żelatynę zalewamy 3-4 łyżkami gorącej wody i odstawiamy.
Śmietankę chłodzimy przez noc w lodówce, następnie ubijamy ją dosypując cukier puder. Pod koniec miksowania dodajemy rozpuszczoną żelatynę i skórkę cytryny – miksujemy jeszcze chwilę i odstawiamy, żeby lekko stężała. Galaretki kroimy w kostkę o wymiarach ok. 1 x 1 cm. Biszkopt rozwijamy, nakładamy śmietanę i układamy kawałki galaretek. Następnie ściśle zwijamy roladę i zawiniętą wstawiamy do lodówki na min. 2-3 godziny. Gotowe Kroimy ostrym nożem i zajadamy!
Smacznego!