czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Pomidorowy szpinak z grzankami

05
03
2016

Szpinak i do tego grzanki czy może być coś lepszego? Gdybym nie była na diecie dodałabym tylko plasterek żółtego sera na wierzchu i po prostu jesteśmy w niebie! Takie kolacje to ja mogę jeść codziennie! MUSICIE SPRÓBOWAĆ!!!

 

Składniki (1 porcja):

  • świeży szpinak 150 g;
  • koncentrat pomidorowy – 2 łyżeczki;
  • pół cebuli;
  • jogurt naturalny – 2 łyżki;
  • łyżeczka oleju;
  • 1 ząbek czosnku;
  • bazylia;
  • 2 kromki razowego chleba.

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na patelni na łyżeczce oleju (musimy podlewać wodą), w tym czasie myjemy szpinak i obieramy czosnek. Gdy cebula jest miękkawa dodajemy szpinak i starty na tarce czosnek. Wszystko mieszamy ok 3 minut, następnie dodajemy jogurt i koncentrat pomidorowy i to wszystko razem dusimy jeszcze ok 3 minut. W nagrzanym do 180 stopni piekarniku układamy kromki chleba i opiekamy na rumiano z dwóch stron. Szpinak układamy na grzankach i zajadamy 🙂 (tak jak mówiłam można położyć na kromce plaster sera i jeszcze chwilę zapiekać w piekarniku).

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię