Pomidorowy szpinak z grzankami
Szpinak i do tego grzanki czy może być coś lepszego? Gdybym nie była na diecie dodałabym tylko plasterek żółtego sera na wierzchu i po prostu jesteśmy w niebie! Takie kolacje to ja mogę jeść codziennie! MUSICIE SPRÓBOWAĆ!!!
Składniki (1 porcja):
- świeży szpinak 150 g;
- koncentrat pomidorowy – 2 łyżeczki;
- pół cebuli;
- jogurt naturalny – 2 łyżki;
- łyżeczka oleju;
- 1 ząbek czosnku;
- bazylia;
- 2 kromki razowego chleba.
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na patelni na łyżeczce oleju (musimy podlewać wodą), w tym czasie myjemy szpinak i obieramy czosnek. Gdy cebula jest miękkawa dodajemy szpinak i starty na tarce czosnek. Wszystko mieszamy ok 3 minut, następnie dodajemy jogurt i koncentrat pomidorowy i to wszystko razem dusimy jeszcze ok 3 minut. W nagrzanym do 180 stopni piekarniku układamy kromki chleba i opiekamy na rumiano z dwóch stron. Szpinak układamy na grzankach i zajadamy 🙂 (tak jak mówiłam można położyć na kromce plaster sera i jeszcze chwilę zapiekać w piekarniku).
Smacznego!!!