Pieś z kurczaka duszona z papryką
Każdy kto był na diecie wie że jeżeli chodzi o mięso to kurczak lub indyk, to podstawa. Jednak jak to zrobić żeby nam się on nie znudził… no własnie trzeba wymyślać, eksperymentować i cudować 😉 Wynik jednego z eksperymentów poniżej, dodam że niezwykle smaczny 😀
Składniki (1 porcja):
- pierś z kurczaka – 100 g;
- pół papryki czerwonej;
- 1 ząbek czosnku;
- natka pietruszki;
- ryż brązowy – pół torebki;
- olej – mała łyżeczka;
- sól, pieprz, chilli, papryka słodka.
Przygotowanie:
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Czosnek ścieramy na tarce i nacieramy nim posolone oraz oprószone pieprzem mięso. Paprykę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni z łyżeczką oleju. Podlewamy wodą, ja lubię jak papryka jest miękka, dlatego mięso dodałam jak była prawie gotowa. Mięso dusiłam na patelni z papryką przez ok 15 minut, przy czym po 5 minutach dodałam posiekaną natkę i słodką paprykę. Na talerzyku układamy ryż, wykładamy kurczaka i polewamy sosem z papryką. Gotowe!
Smacznego!