Naleśniki z serem i dżemem
Gdy ja wcinałam Otrębowy twarożek 🙂 Moja rodzinka zajadała pyszne naleśniki z dżemem i serem – według przepisu mojego męża 😉 Uwag nie było, dzieci wcinały aż się uszy trzęsły więc chyba smaczne były 😉 Pomimo, że nie jestem autorką przepisu, ani nawet realizatorem 😉 Pozwoliłam sobie go zamieścić 🙂
Składniki (10 naleśników):
Ciasto:
- 1 szklanka mleka;
- 1 szklanka mąki;
- dwa jajka;
- szczypta soli;
- cukier łyżeczka;
- łyżka oleju.
Farsz:
- 2 kostki twarogu – 400 g;
- 2-3 łyżki śmietany;
- cukier – 3 łyżeczki (do smaku);
- dżem – ulubiony ;-).
Przygotowanie:
Zaczynamy oczywiście od ciasta – mieszamy wszystkie składniki, dodając je stopniowo żeby nam się nie porobiły grudki. Gdy ciasto jest gotowe przygotowujemy twaróg – mieszamy ser ze śmietaną i cukrem (jak ktoś lubi może dodać cukier wanilinowy). Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju (nawet nie pół łyżeczki), wylewamy łyżkę ciasta i pieczemy z obu stron. Gdy naleśniki są gotowe, na każdym układamy pasek przygotowanego farszu, obok pasek dżemu i zawijamy w rulonik. Gotowe!
Smacznego!!!