czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Naleśniki z serem i dżemem

03
03
2016

Gdy ja wcinałam Otrębowy twarożek 🙂 Moja rodzinka zajadała pyszne naleśniki z dżemem i serem – według przepisu mojego męża 😉 Uwag nie było, dzieci wcinały aż się uszy trzęsły więc chyba smaczne były 😉 Pomimo, że nie jestem autorką przepisu, ani nawet realizatorem 😉 Pozwoliłam sobie go zamieścić 🙂

Składniki (10 naleśników):

Ciasto:

  • 1 szklanka mleka;
  • 1 szklanka mąki;
  • dwa jajka;
  • szczypta soli;
  • cukier łyżeczka;
  • łyżka oleju.

Farsz:

  • 2 kostki twarogu – 400 g;
  • 2-3 łyżki śmietany;
  • cukier – 3 łyżeczki (do smaku);
  • dżem – ulubiony ;-).

Przygotowanie:

Zaczynamy oczywiście od ciasta – mieszamy wszystkie składniki,  dodając je stopniowo żeby nam się nie porobiły grudki. Gdy ciasto jest gotowe przygotowujemy twaróg – mieszamy ser ze śmietaną i cukrem (jak ktoś lubi może dodać cukier wanilinowy). Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju (nawet nie pół łyżeczki), wylewamy łyżkę ciasta i pieczemy z obu stron. Gdy naleśniki są gotowe, na każdym układamy pasek przygotowanego farszu, obok pasek dżemu i zawijamy w rulonik. Gotowe!

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię