Kuskus z jabłkiem i migdałami
Generalnie nie jestem zwolenniczką takiego jedzenia, zawsze jak miałam do wybory pizzę z pieczarkami czy z kurczakiem i ananasem wygrywały pieczarki. Podobnie jak Schab ze śliwką, czy inne tego typu połączenia. Ale mimo to postanowiłam wrzucić ten przepis na bloga, gdyż po pierwsze danie to bardzo mi smakowało (nie jest na liście moich 10 ulubionych ale myślę, że raz w miesiącu mogę sobie je sprezentować) a po drugie może co drugi czytelnik tego bloga uwielbia takie oto dania? 🙂
Składniki (1 porcja):
- Kasza Kuskus -65 g (ja ważyłam, ale podobno 5 łyżek);
- Dwa małe jabłka;
- Migdały – 20 g (ok 2 łyżek);
- Cynamon.
Przygotowanie:
Kaszę kuskus zalałam wrzątkiem (ja zalewam w miseczce 1 cm ponad poziom kaszy) i odstawiłam żeby napęczniała. Jabłko obrałam i pokroiłam w kosteczkę, dość drobną, a na suchej patelni uprażyłam migdały. Następnie jabłka dodałam do migdałów, podlałam ok 0,5 szklanki wody i dusiłam do momentu aż jabłka zmiękły. Doprawiłam cynamonem, a na koniec dodałam kaszę i wszystko jeszcze gotowałam ok 1 minuty. Gotowe!
Smacznego!