Krem pieczarkowy z grzankami
Krem z pieczarek na moim blogu pojawił się już dwa razy, po pierwsze bardzo lubię pieczarki, a ostatnio usłyszałam coś co mnie bardzo ucieszyło, ponieważ posiadają Witaminę D. A na diecie jak znalazł 🙂 Ale wracając do tematu, kremów najlepszy mimo wszystko chyba jest TEN, natomiast dzisiejszy chyba powinnam raczej nazwać Krem z pieczarkami gdyż jest ich tu stosunkowo niewiele. Ale zupka całkiem smaczna, a grzanki do niej obłędne 🙂
Składniki (2 porcje):
Zupa:
- pieczarki – 10 sztuk;
- marchewka;
- pół pietruszki;
- 2 ziemniaki;
- olej – 2 łyżki;
- woda – 2 szklanki;
- przyprawy – liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, papryka słodka, chilli.
Grzanki:
- Pieczywo – chleb lub bułka;
- masło – 2 łyżeczki;
- szczypiorek – łyżeczka;
- rzeżucha – łyżeczka;
- pietruszka zielona – łyżeczka;
- czosnek – 1 ząbek.
Przygotowanie:
Przygotowujemy warzywa – obieramy marchewkę, pietruszkę i ziemniaki, natomiast pieczarki myjemy. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki kroimy w kosteczkę, następnie zalewamy wrzątkiem i wraz z liściem laurowym i zielem angielskim gotujemy. Na patelni, na oleju przesmażamy pokrojone w plasterki pieczarki, a następnie dodajemy je do warzyw. Wszystko przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, chilli wszystkim tym co lubimy. Gdy warzywa są miękkie miksujemy zupę. W tym czasie gdy zupa się gotuje przygotowujemy grzanki. Kroimy pietruszkę, szczypiorek i rzeżuchę drobniutki, a czosnek ścieramy na tarce. Wszystko to mieszamy z masłem a następnie smarujemy bułkę lub chleb. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na ok 3-5 minut (sprawdzamy). Zupę podajemy z ciepłymi grzankami.
Smacznego!