czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Krem pieczarkowy z grzankami

17
03
2016

Krem z pieczarek na moim blogu pojawił się już dwa razy, po pierwsze bardzo lubię pieczarki, a ostatnio usłyszałam coś co mnie bardzo ucieszyło, ponieważ posiadają Witaminę D. A na diecie jak znalazł 🙂 Ale wracając do tematu, kremów najlepszy mimo wszystko chyba jest TEN, natomiast dzisiejszy chyba powinnam raczej nazwać Krem z pieczarkami gdyż jest ich tu stosunkowo niewiele. Ale zupka całkiem smaczna, a grzanki do niej obłędne 🙂

Składniki (2 porcje):

Zupa:

  • pieczarki – 10 sztuk;
  • marchewka;
  • pół pietruszki;
  • 2 ziemniaki;
  • olej – 2 łyżki;
  • woda – 2 szklanki;
  • przyprawy – liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, papryka słodka, chilli.

Grzanki:

  • Pieczywo – chleb lub bułka;
  • masło – 2 łyżeczki;
  • szczypiorek – łyżeczka;
  • rzeżucha – łyżeczka;
  • pietruszka zielona – łyżeczka;
  • czosnek – 1 ząbek.

Przygotowanie:

Przygotowujemy warzywa – obieramy marchewkę, pietruszkę i ziemniaki, natomiast pieczarki myjemy. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki kroimy w kosteczkę, następnie zalewamy wrzątkiem i wraz z liściem laurowym i zielem angielskim gotujemy. Na patelni, na oleju przesmażamy pokrojone w plasterki pieczarki, a następnie dodajemy je do warzyw. Wszystko przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, chilli wszystkim tym co lubimy. Gdy warzywa są miękkie miksujemy zupę. W tym czasie gdy zupa się gotuje przygotowujemy grzanki. Kroimy pietruszkę, szczypiorek i rzeżuchę drobniutki, a czosnek ścieramy na tarce. Wszystko to mieszamy z masłem a następnie smarujemy bułkę lub chleb. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na ok 3-5 minut (sprawdzamy). Zupę podajemy z ciepłymi grzankami. 

Smacznego!

 

Napisz swoją opinię