Kalafior z curry, kaszą i kurczakiem



Jeżeli chodzi o to danie, to kurczak jak kurczak, gotowany na parze z przyprawami, kasza jak kasza, ja użyłam mojej ulubionej czyli pęczaku 🙂 Natomiast na uwagę zdecydowanie zasługuje kalafior. Możecie go przygotować do każdego innego dania, na przykład kotleta lub makaronu? Lub po prostu tak jak ja podać go z piersią i kasza.
Składniki (1 duża porcja):
- 200 g kalafiora;
- pierś z kurczaka – 100 g (połowa pojedynczej piersi);
- kasza pęczak – 50 g;
- czosnek – 1 ząbek;
- 1 pomidor;
- pół szklanki passaty pomidorowej;
- curry;
- bazylia;
- 2 łyżki jogurtu naturalnego;
- 1 łyżka oleju.
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu (ja pęczak gotuję ok 20 minut i po tym czasie odstawiam w garnku zawiniętym w koc na ok 30 minut żeby kasza doszła i była miękka). Pierś z kurczaka umieszczamy w parowarze i gotujemy ok 15 minut. Kalafiora dzielimy na mniejsze różdżki, możemy go podgotować, możemy użyć surowego, ja osobiście wstawiłam do parowaru na ok 10 minut. Pomidora obieramy ze skóry i kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy starty na tarce czosnek. Gdy się zrumieni dodajemy pomidora. Dusimy ok 5 minut. Dodajemy kalafiora i passatę pomidorową i przyprawiamy curry i bazylią. Dusimy na patelni około 15 minut. Podajemy z ugotowaną kaszą i kurczakiem (ja polałam pierś sosem zrobionym z jogurtu i przypraw). Gotowe!
Smacznego!!!