Gulasz z indyka z ziemniakami
Kiedy jesteśmy na diecie raczej nie posmakujemy czerwonego mięska 🙂 Najczęściej jest to kurczak, smaczny, pożywny, zdrowy i chudy. Czasem jednak można zastąpić kurczaka indykiem co dzisiaj miało miejsce 🙂 Mięso z indyka jest bardziej wyraziste, ostrzejsze. Moja mama na przykład zawsze do rosołu dodaje kawałek indyka jest wtedy o wiele smaczniejszy… podobno 🙂
Składniki (1 porcja):
- Mięso z piersi indyka – 125 g (mniej więcej tyle co pięść);
- Ziemniaki 240 g – 3 sztuki;
- Pieczarki 100 g – 6-7 małych;
- Cebula 1 mała;
- koncentrat pomidorowy 3 łyżeczki;
- jogurt naturalny 2-3 łyżki;
- 1 łyżeczka oleju;
- pieprz, curry, chilli.
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania wszystkiego. Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę, pieczarki myjemy i kroimy drobno, cebulę zaś obieramy i również kroimy w drobną kosteczkę. Mięso kroimy na kawałki. Cebulę i pieczarki lekko podsmażamy na patelni na łyżeczce oleju. Dodajemy mięso i ziemniaki i zalewamy szklanką wody. Dusimy pod przykryciem 15-20 minut. Dodajemy koncentrat, jogurt oraz przyprawiamy (pieprz, chilli, curry) i dusimy kolejne 15 minut. I gotowe!
Smacznego!