czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Ciecierzyca w sosie pomidorowym

02
03
2016

Wymyślanie jadłospisu będąc na diecie wcale nie jest taką prostą sprawą. Wierzcie mi wiem co mówię. Do tego wypadałoby ugotować coś smacznego – no bo nie dość że jesteśmy tak ograniczeni, to jeszcze ma to być niesmaczne? Ach… Dziś ciecierzyca w sosie pomidorowym z brązowym ryżem. Trochę się naszukałam żeby znaleźć coś fajnego. Ależ to jest zdrowe pomyślicie, a ja wam powiem że nie dość że zdrowe, dietetyczne (ok 500 kcal) to smaczne 🙂

Składniki (2 porcje):

  • 1 szklanka ciecierzycy;
  • 1 puszka pomidorów;
  • torebka ryżu brązowego;
  • pół szklanki pasaty pomidorowej;
  • por (biała część);
  • 2 ząbki czosnku;
  • oregano ok 1 łyżeczki;
  • sól;
  • pieprz;
  • łyżeczka oleju;
  • 1 łyżeczka cukru;
  • łyżeczka słodkiej papryki;
  • łyżeczka natki pietruszki.

Przygotowanie:

Zaczynamy od ugotowania ciecierzycy. Szklankę suchych ziaren gotujemy w 2-3 szklankach lekko osolonej wody, około 60 minut (do miękkości). W drugim garnku gotujemy ryż (ok 30 minut). Gdy te dwa składniki mamy już gotowe możemy działać. W garnku, na łyżeczce oleju podsmażamy pokrojonego pora oraz starty na tarce czosnek. Trwa to chwilkę, następnie dodajemy pomidory z puszki. Wszystko chwilę przesmażamy, aby po chwili dodać oregano, cukier, paprykę słodką, sól, pieprz i natkę. Teraz dodajemy ryż, cieciorkę i passatę pomidorową. Wszystko razem dusimy ok 10 minut. Jeżeli jest taka potrzeba doprawiamy i gotowe!

Smacznego!

Napisz swoją opinię