Ciecierzyca w sosie pomidorowym
Wymyślanie jadłospisu będąc na diecie wcale nie jest taką prostą sprawą. Wierzcie mi wiem co mówię. Do tego wypadałoby ugotować coś smacznego – no bo nie dość że jesteśmy tak ograniczeni, to jeszcze ma to być niesmaczne? Ach… Dziś ciecierzyca w sosie pomidorowym z brązowym ryżem. Trochę się naszukałam żeby znaleźć coś fajnego. Ależ to jest zdrowe pomyślicie, a ja wam powiem że nie dość że zdrowe, dietetyczne (ok 500 kcal) to smaczne 🙂
Składniki (2 porcje):
- 1 szklanka ciecierzycy;
- 1 puszka pomidorów;
- torebka ryżu brązowego;
- pół szklanki pasaty pomidorowej;
- por (biała część);
- 2 ząbki czosnku;
- oregano ok 1 łyżeczki;
- sól;
- pieprz;
- łyżeczka oleju;
- 1 łyżeczka cukru;
- łyżeczka słodkiej papryki;
- łyżeczka natki pietruszki.
Przygotowanie:
Zaczynamy od ugotowania ciecierzycy. Szklankę suchych ziaren gotujemy w 2-3 szklankach lekko osolonej wody, około 60 minut (do miękkości). W drugim garnku gotujemy ryż (ok 30 minut). Gdy te dwa składniki mamy już gotowe możemy działać. W garnku, na łyżeczce oleju podsmażamy pokrojonego pora oraz starty na tarce czosnek. Trwa to chwilkę, następnie dodajemy pomidory z puszki. Wszystko chwilę przesmażamy, aby po chwili dodać oregano, cukier, paprykę słodką, sól, pieprz i natkę. Teraz dodajemy ryż, cieciorkę i passatę pomidorową. Wszystko razem dusimy ok 10 minut. Jeżeli jest taka potrzeba doprawiamy i gotowe!
Smacznego!