Zupa z soczewicy
Pogoda nas nie rozpieszcza… zimno, wietrznie, mokro jakby to powiedziała moja przyjaciółka jednym słowem słabo! Zapraszam Was zatem na pyszną zupkę z soczewicy. Taka rozgrzewająca bomba witaminowa 😉
Składniki (2 osoby):
- 3/4 szklanki czerwonej soczewicy (150 g);
- 1 duża marchewka;
- pół pietruszki;
- kawałek selera;
- kawałek pora (10 cm);
- 2 ząbki czosnku;
- 1 cebula;
- łyżka oleju;
- 1 łyżeczka curry;
- 1 łyżeczka Vegety;
- 1 litr wody.
Przygotowanie:
Marchewkę, selera, pietruszkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Czosnek obieramy, pora myjemy a następnie kroimy w plasterki. Do garnka nalewamy litr wody, wrzucamy warzywa i wstawiamy do gotowania. Gdy woda się zagotuje wsypujemy łyżeczkę Vegety, a następnie dodajemy wypłukaną soczewicę. Wszystko to gotujemy do miękkości soczewicy (10-15 minut). W tym czasie obieramy cebulę, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni na łyżce oleju, wraz z łyżeczką curry (ok 5 minut). Tak przygotowaną cebulę dodajemy do zupy gdy wszystko jest już miękkie. Gotujemy wszystko razem jeszcze 2-3 minuty i gotowe!
Smacznego!