Racuchy z bananami
Przy okazji Racuchów z jabłkami wspominałam, że sama osobiście wolę z bananami. A dziś właśnie takie oto placuszki zażyczyły sobie moje dzieciaczki. Podaję dalej zatem i cóż nie czekaj! Zrób to sam! 😉
Składniki (3-4 osoby):
- 2 szklanki mąki;
- 2 jajka;
- łyżeczka sody oczyszczonej;
- cukier wanilinowy;
- 1 -1,5 szklanki mleka;
- olej;
- 3 banany;
- cukier puder opcjonalnie.
Przygotowanie:
Wysypujemy mąkę do miski. Wbijamy jajka, dodajemy sodę, cukier wanilinowy, a następnie dodajemy stopniowo mleko i mieszamy. Ciasto musi być gęstsze niż na naleśniki. Gdy masa jest jednolita dodajemy pokrojone w plasterki banany. Na patelni rozgrzewamy olej i wykładamy łyżką ciasto w każdej łyżce musi się znajdować plasterek banana (u mnie najczęściej są dwa lub trzy plasterki). Smażymy na średnim ogniu do zrumienia. Po wyjęciu układamy na ręczniku papierowym, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Na koniec można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!