czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Dietetyczne Placki Ziemniaczane

24
02
2016

Jako, że do wakacji pozostało nam tylko 120 dni, tylko, a może aż 🙂 Czas troszkę ograniczyć spożycie tłuszczu, cukru no i takich tam… sami wiecie najlepiej 😉 A nie jest to łatwe gdy trzeba gotować dla swojej super szczupłej rodzinki, która nie musi sobie niczego odmawiać, a zjeść lubi i potrafi 😉 Dziś placki ziemniaczane  dla dziewczyn, a dla mnie też placki ziemniaczane tylko w wersji light. A jak? A tak, że zamiast na patelni z olejem upiekłam je w piekarniku, bez tłuszczu (choć następnym razem dodam na patelnię łyżeczkę oleju). Wyszły naprawdę smaczne, moje są jedynie nieco mniej chrupiące, ale za to na pewno zdrowsze! Myślę, że następnym razem dziewczynki zjedzą ze mną lekką wersję 🙂

 

Składniki (6-8 dużych placków) :

  • ok 6-8 ziemniaków;
  • 1/2 cebuli;
  • 1 łyżka mąka pszennej;
  • 1 jajko,
  • sól.

Wykonanie:

Ziemniaki i cebulę obieramy a następnie ścieramy na tarce. Teraz musimy odcedzić nadmiar wody dlatego masę przerzucamy na sitko. Odcedzone ziemniaki  przekładamy do miski, pozostałą wodę odlewamy a skrobię która osadziła się na dnie dodajemy do masy ziemniaczanej. Wbijamy jedno jajko, łyżkę mąki, solimy, pieprzymy wedle uznania i wszystko mieszamy . Na patelnię (lub inne naczynie które można włożyć do piekarnika wykładamy placki. Pieczemy w piekarniku w temp 180 stopni (z termoobiegiem) ok 20 minut. Po 10 minutach przerzucamy placki na drugą stronę. Ja podałam po studencku 😉 Z ketchupem i ogórkiem kiszonym, ale wy jak uważacie.

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię