czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Żeberka w winie z pieczonymi ziemniakami

11
01
2016

Na początek witam wszystkich serdecznie i życzę wszystkiego co najlepsze w nowym 2016 roku. Przede wszystkim wielu kulinarnych wyzwań 😉 Ubiegły rok to już przeszłość. Mam nadzieję, że obecny będzie bardziej owocny w przepisy niż ubiegły (47 przepisów). Ale tego dowiemy się dopiero w grudniu 😉

A dziś: Żeberka w winie z pieczonymi ziemniakami.

No tak umówmy się, że lekkie to to nie jest. Ale jak to mówią, raz nie zawsze, dwa nie często 😉 Lekkie nie ale za to jakie pyszne! Na niedzielny obiadek jak znalazł 😉

 

Składniki (3-4 osoby):

  • 1 kg żeberek;
  • 2 łyżeczki musztardy;
  • 2-3 łyżeczki miodu;
  • 2 łyżki sosu sojowego;
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej;
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry;
  • 1 łyżeczka gorczycy;
  • pół łyżeczki chilli;
  • sól, pieprz;
  • 1 łyżka octu jabłkowego;
  • 1,5 szklanki wina czerwonego;
  • 1 kg ziemniaków.

Wykonanie:

Mięso marynujemy wcześniej, najlepiej 12 godzin przed pieczeniem. Marynatę do mięsa robimy w ten sposób: w moździerzu ucieramy kolendrę, gorczycę. Do miseczki wsypujemy utarte przyprawy, dodajemy słodką paprykę, chilli, miód , musztardę i łyżkę octu jabłkowego następnie wszystkie składniki mieszamy.  Żeberka kroimy na kawałki, posypujemy solą i pieprzem, a następnie nacieramy marynatą. Układamy w naczyniu i zalewamy winem. Odstawiamy do lodówki.

Następnego dnia pieczemy w naczyniu żaroodpornym, w temperaturze 160 stopni około 1,5-2 godzin. Trzeba sprawdzać gdyż długość pieczenia zależy od mięsa.

W tym czasie gdy mięso jest w piekarniku przygotowujemy ziemniaki. Myjemy je dokładnie i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie zalewamy wodą i wstawiamy do gotowania. Po zagotowaniu gotujemy je jeszcze przez 10 minut. Następnie odcedzamy, wysypujemy na brytfannę, skrapiamy olejem lub oliwą. Solimy delikatnie i przyprawiamy jeżeli mamy ochotę. Wstawiamy do piekarnika na pół godziny przed podaniem (ja wstawiłam do żeberek piekły się ok 30 minut). I gotowe!

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię