Żeberka w winie z pieczonymi ziemniakami
Na początek witam wszystkich serdecznie i życzę wszystkiego co najlepsze w nowym 2016 roku. Przede wszystkim wielu kulinarnych wyzwań 😉 Ubiegły rok to już przeszłość. Mam nadzieję, że obecny będzie bardziej owocny w przepisy niż ubiegły (47 przepisów). Ale tego dowiemy się dopiero w grudniu 😉
A dziś: Żeberka w winie z pieczonymi ziemniakami.
No tak umówmy się, że lekkie to to nie jest. Ale jak to mówią, raz nie zawsze, dwa nie często 😉 Lekkie nie ale za to jakie pyszne! Na niedzielny obiadek jak znalazł 😉
Składniki (3-4 osoby):
- 1 kg żeberek;
- 2 łyżeczki musztardy;
- 2-3 łyżeczki miodu;
- 2 łyżki sosu sojowego;
- 1 łyżeczka papryki słodkiej;
- 1 łyżeczka ziaren kolendry;
- 1 łyżeczka gorczycy;
- pół łyżeczki chilli;
- sól, pieprz;
- 1 łyżka octu jabłkowego;
- 1,5 szklanki wina czerwonego;
- 1 kg ziemniaków.
Wykonanie:
Mięso marynujemy wcześniej, najlepiej 12 godzin przed pieczeniem. Marynatę do mięsa robimy w ten sposób: w moździerzu ucieramy kolendrę, gorczycę. Do miseczki wsypujemy utarte przyprawy, dodajemy słodką paprykę, chilli, miód , musztardę i łyżkę octu jabłkowego następnie wszystkie składniki mieszamy. Żeberka kroimy na kawałki, posypujemy solą i pieprzem, a następnie nacieramy marynatą. Układamy w naczyniu i zalewamy winem. Odstawiamy do lodówki.
Następnego dnia pieczemy w naczyniu żaroodpornym, w temperaturze 160 stopni około 1,5-2 godzin. Trzeba sprawdzać gdyż długość pieczenia zależy od mięsa.
W tym czasie gdy mięso jest w piekarniku przygotowujemy ziemniaki. Myjemy je dokładnie i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie zalewamy wodą i wstawiamy do gotowania. Po zagotowaniu gotujemy je jeszcze przez 10 minut. Następnie odcedzamy, wysypujemy na brytfannę, skrapiamy olejem lub oliwą. Solimy delikatnie i przyprawiamy jeżeli mamy ochotę. Wstawiamy do piekarnika na pół godziny przed podaniem (ja wstawiłam do żeberek piekły się ok 30 minut). I gotowe!
Smacznego!!!