Placuszki bananowe



Gdy ma się dzieci to trzeba mieć albo dobrą książę kucharską albo głowę pełną pomysłów. Dziś w kuchni rządziła głowa 😉 Czasami już sama nie wiem co tu robić, no bo obiad w szkole je a w domu coś takiego bardziej lekkiego by się przydało, jakaś przekąska i to najlepiej słodka 😉 I standardowo jak to u mnie bywa trzeba się dobrze rozejrzeć i działać. Banany sztuk 4 – dość mocno dojrzałe… A zatem Placuszki bananowe moi mili 🙂
Składniki (2-3 osoby):
- 3 banany;
- 1 jajko;
- łyżeczka proszku do pieczenia;
- cukier wanilinowy;
- 1,5 szklanki mąki pszennej;
- pół szklanki mleka;
- olej.
Przygotowanie:
Banany rozgniatamy widelcem na miazgę. Dodajemy jajko i mieszamy trzepaczką. Dodajemy mleko, mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier wanilinowy i mieszamy wszystko dokładnie. Na patelnię wylewamy ok 2 łyżek oleju i wykładamy placuszki z przygotowanego ciasta. Smażymy z obu stron na średnim ogniu na rumiano. Można posypać cukrem pudrem i zajadać!
Smacznego!