czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Placuszki bananowe

18
01
2016

Gdy ma się dzieci to trzeba mieć albo dobrą książę kucharską albo głowę pełną pomysłów. Dziś w kuchni rządziła głowa 😉 Czasami już sama nie wiem co tu robić, no bo obiad w szkole je a w domu coś takiego bardziej lekkiego by się przydało, jakaś przekąska i to najlepiej słodka 😉 I standardowo jak to u mnie bywa trzeba się dobrze rozejrzeć i działać. Banany sztuk 4 – dość mocno dojrzałe… A zatem Placuszki bananowe moi mili 🙂

Składniki (2-3 osoby):

  • 3 banany;
  • 1 jajko;
  • łyżeczka proszku do pieczenia;
  • cukier wanilinowy;
  • 1,5 szklanki mąki pszennej;
  • pół szklanki mleka;
  • olej.

Przygotowanie:

Banany rozgniatamy widelcem na miazgę. Dodajemy jajko i mieszamy trzepaczką. Dodajemy mleko, mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier wanilinowy i mieszamy wszystko dokładnie. Na patelnię wylewamy ok 2 łyżek oleju i wykładamy placuszki z przygotowanego ciasta. Smażymy z obu stron na średnim ogniu na rumiano. Można posypać cukrem pudrem i zajadać!

Smacznego!

 

Napisz swoją opinię