czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Pierogi z kapustą i grzybami

29
01
2016

Gdybym miała wybrać moje ulubione danie… ciężko by było choć chyba jednak Kugiel by wygrał. Ale pierogi na pewno znalazłyby się na drugim miejscu! Uwielbiam po prostu uwielbiam, robić nieco mniej niż jeść, ale ostatnio daję radę i to dość często. Dziś zapraszam na pierożki z kapustą i grzybami. Pychota!

 

Składniki na farsz (ok 60 sztuk):

  • 0,5 kg kapusty kiszonej;
  • 3 marchewki;
  • grzyby (u mnie mrożone) ok 0,5 kg;
  • 2 cebule;
  • sól;
  • pieprz;
  • 2 łyżki oleju.

Przygotowanie:

Kapustę wstawiamy do gotowania, ja po zagotowaniu odlałam wodę i wstawiłam od nowa (wszystko zależy od kapusty i od tego jaką kwaśną lubicie). Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do kapusty i gotujemy razem do miękkości kapusty ok 1 godziny to trwa. W tym samym czasie gotujemy grzyby (u mnie przed zamrożeniem były gotowane ok 20 minut, więc teraz gotowałam kolejne 20 minut). Gdy grzyby są świeże myślę że trzeba pogotować ok 45 minut. Podczas gdy kapusta i grzyby się gotują obieramy cebulę, kroimy w grubszą kosteczkę i musimy zeszklić na oleju. Odstawiamy do wystygnięcia. Kapustę gdy jest miękka odcedzamy, podobnie grzyby. Studzimy wszystko. Gdy składniki są zimne przepuszczamy przez maszynkę (cebulę również). Mieszamy wszystko dokładnie, doprawiamy solą i pieprzem. I farsz gotowy.

Składniki na ciasto:

  • 0,5 kg mąki pszennej;
  • 1 jajko;
  • woda (ciepła, ok 1 szklanki);
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

Wysypujemy przesianą mąkę na stolnicę, wbijamy jajko, dolewamy wodę i zagniatamy. Następnie dzielimy ciasto na kilka części i wałkujemy. Ciasto nie może być  za cienkie, na grubość mniej więcej 3-4 milimetry (tym razem nieco cieńsze niż zwykle). Z ciasta wycinamy kółka.  Brzeg ciasta smarujemy wodą do połowy (żeby lepiej się sklejało). Wkładamy około łyżeczkę farszu. Składamy. Brzegi przygniatamy, żeby się nie rozkleiło. I gotowe. Teraz tylko ugotować  w osolonej wodzie z dodatkiem masła, wrzucamy na wrzątek i od momentu zagotowania, ok 3-4 minuty (zależy od grubości ciasta,najlepiej sprawdzić).

Podajemy tak jak lubimy, u mnie z cebulką?

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię

kylos