Paszteciki z mięsem



Nie ma nic lepszego na sylwestrowym stole jak smaczne przekąski. A w tym roku zrobiłam taką oto właśnie przekąskę. Może być podawana sama lub z barszczykiem czerwonym jak kto woli. Jedno jest pewne, paszteciki się sprawdziły w Sylwestra, Nowy Rok i jeszcze dnia następnego. Zajadali wszyscy zarówno dorośli jak i dzieci. A nie ma lepszej reklamy jak taka gdy dzieci wcinają ze smakiem przygotowane jedzonko. Jedna uwaga ciasto zagniatamy dzień wcześniej. Polecam gorąco!
Składniki farszu mięsnego (ok 50 pasztecików) :
- 1 kg mięsa z łopatki;
- 0,4 kg podgardla (coś tłustszego);
- 3-4 liście laurowe;
- 4-5 ziaren ziela angielskiego;
- 10 ziaren pieprzu;
- sól;
- 1 cebula.
Przygotowanie:
Mięso i podgardle kroimy na mniejsze części i gotujemy. Do wody dodajemy kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego i liści laurowych. Gdy mięso jest miękkie odcedzamy a wywar odstawiamy na bok bo jeszcze nam się przyda. Gdy mięso wystygnie obieramy cebulę i wszystko mielimy w maszynce do mięsa. Mieszamy dokładnie, doprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli farsz jest za suchy (a zapewne jest) dolewamy wywaru (u mnie ok 3-4 łyżek wazowych). I farsz gotowy.
Składniki ciasta półfrancuskiego:
- 0,5 kg mąki pszennej;
- 1 masło (lub margaryna);
- 2 żółtka;
- 2 jajka;
- 1 śmietana;
- sól, pieprz;
- Vegeta.
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy, dodajemy dwa żółtka, 1 jajko, śmietanę, sól, pieprz ewentualnie Vegetę oraz na koniec starte na tarce o grubych oczkach masło. Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto.
Ciasto odkładamy na 12 godzin do lodówki.
Następnego dnia zagniatamy, ciasto raz jeszcze. Odkrawamy kawałek ciasta i rozwałkowujemy placek na grubość 3mm. Na plasku układamy pasek mięsa, zawijamy je dwa razy w ciasto. Następnie kroimy na mniejsze kawałki w poprzek (tak jak kopytka tylko większe). Przed włożeniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 160 stopni ok 15-20 minut.
Smacznego!