Krewetki w migdałach z sosem sojowo-miodowym
Nie za często pojawiają się na naszym stole, ale od czasu do czasu owszem. Jeżeli chodzi o ich przygotowywanie to muszę niestety, a może raczej stety przyznać, że jest to działka mojego mężusia 😉 No bo jeżeli komuś coś tak świetnie wychodzi to po co to zmieniać 😉 Dziś wydanie sylwestrowe krewetki w migdałach z sosem sojowo-miodowym.
Składniki (3-4 osoby):
- opakowanie krewetek (u mnie były te najmniejsze, ale wybierzcie te które najbardziej lubicie);
- limonka;
- opakowanie migdałów w płatkach – 100g;
- jajko;
- olej.
Składniki sosu:
- 2 łyżki sosu sojowego;
- 2 łyżki miodu;
- 1 łyżeczka chilli (ale można dodać świeżą papryczkę jeżeli mamy);
- 1 łyżka octu jabłkowego.
Przygotowanie:
Krewetki jeżeli są zamrożone musimy rozmrozić, następnie wypłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie skrapiamy sokiem z limonki i odstawiamy na pół godziny. W moździerzu rozkruszamy migdały. Jajko roztrzepujemy, wstawiamy patelnię na gaz wylewamy olej (krewetki smażymy w głębokim oleju), a gdy jest wystarczająco gorący wrzucamy krewetki. Krewetkę obtaczamy najpierw w jajku potem w migdałach, wrzucamy na olej i smażymy aż krewetki wypłyną na wierzch. Ja użyłam małych krewetek dlatego nadziewałam kilka na wykałaczkę.
Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą.
Krewetki zajadamy maczając w sosie.
Smacznego!