Risotto z kurczakiem i pieczarkami
Niektórzy nie lubią go robić, bo długo, bo trzeba ciągle mieszać, a ja jestem zdania, że warto pomęczyć się te pół godzinki mieszając aby potem jeść takie pyszności. I myślę, że wielu się ze mną zgodzi. No cóż bez dłuższych wstępów zapraszam na Risotto z kurczakiem i pieczarkami.
Składniki (2 porcje):
- bulion 2 szklanki;
- cebula 1 sztuka;
- pierś z kurczaka 200 g;
- cukinia 1 sztuka;
- ryż do risotto (Arborio) – 100 g (jedna torebka);
- natka pietruszki 2 łyżki;
- ser żółty tarty 4 łyżki;
- pieczarki 200 g;
- olej 1 łyżka;
- papryka słodka;
- chilli;
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
Spryskać olejem głęboką patelnie lub wok i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę 2-3 minuty, aż zmięknie. Teraz dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka i również przesmażamy ok 2-3 minut. Następnie dodajemy cukinię pokrojoną w grubszą kostkę oraz pokrojone na dość grube kawałki pieczarki. Smażyć od czasu do czasu mieszając aż warzywa nabiorą koloru, a kurczak będzie gotowy. Jeśli mięso zaczyna przywierać do patelni, należy podlać odrobiną wody. W tym samym czasie nalać bulion do garnka i delikatnie doprowadź do wrzenia. Na patelnię wrzucić ryż i starannie wymieszać z mięsem i warzywami. Smażyć 2 minuty. Wlać do ryżu łyżkę wazową bulionu i mieszać do czasu, aż zostanie wchłonięty. Dodać następną porcję bulionu i znów mieszać, aż się zredukuje. W ten sposób stopniowo wlać do ryżu cały bulion. Ryż powinien być al dente – miękki z zewnątrz, ale twardawy w środku, tak by stawiał zębom lekki opór. Na koniec dodajemy natkę, ser i przyprawy, a następnie wymieszać. Gotowe!
Smacznego!!!