Makaron tagliatelle z pomidorami i fetą
18
12
2015
Makaron który chyba lubię najbardziej. Choć w sumie nie wiem dlaczego, ale jakoś tak. Sprawia, że tak naprawdę niewiele trzeba dodatków aby danie było naprawdę dobre. I tak też było tym razem, makaron, puszka pomidorów i feta. Coś dla tych którym ciągle czasu brak 🙂
Składniki (1 porcja):
- makaron tagliatelle – 100 g,
- 1 łyżka oleju;
- 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki;
- 1 mała papryczka chilli – wyjęte pestki,a papryczka pokrojona w cienkie paski;
- 1 puszka pomidorów;
- garść listków bazylii;
- 50 g sera feta;
- garść pestek słonecznika;
- sól;
- pieprz.
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, a w tym czasie na dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i chilli, smażymy minutę. Dodajemy pomidory i zwiększamy ogień, by sos nieco odparował. Po ok. 2 minutach zmniejszamy ogień dodajemy pokruszoną fetę. Na koniec dodajemy bazylię i uprażony wcześniej słonecznik. Do sosu dodajemy makaron, mieszamy i podajemy gorące!
Smacznego!