czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Makaron tagliatelle z pomidorami i fetą

18
12
2015

Makaron który chyba lubię najbardziej. Choć w sumie nie wiem dlaczego, ale jakoś tak. Sprawia, że tak naprawdę niewiele trzeba dodatków aby danie było naprawdę dobre. I tak też było tym razem, makaron, puszka pomidorów i feta. Coś dla tych którym ciągle czasu brak 🙂

 

Składniki (1 porcja):

  • makaron tagliatelle – 100 g,
  • 1 łyżka oleju;
  • 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki;
  • 1 mała papryczka chilli – wyjęte pestki,a papryczka pokrojona w cienkie paski;
  • 1 puszka pomidorów;
  • garść listków bazylii;
  • 50 g sera feta;
  • garść pestek słonecznika;
  • sól;
  • pieprz.

Przygotowanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie, a w tym czasie na dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i chilli, smażymy minutę. Dodajemy pomidory i zwiększamy ogień, by sos nieco odparował. Po ok. 2 minutach zmniejszamy ogień dodajemy pokruszoną fetę. Na koniec dodajemy bazylię i uprażony wcześniej słonecznik. Do sosu dodajemy makaron, mieszamy i podajemy gorące!

Smacznego!

 

 

Napisz swoją opinię