Kurczak w serowej skórce, zapiekany z pomidorami.
Jak już kiedyś wspominałam na palcach jednej ręki można policzyć rzeczy, które mi nie smakują. Nie jestem wybredna, uwielbiam gotować i jeść. Dania, którymi się z Wami dzielę są pyszne, ale to dzisiejsze to jest po prostu poezja. Nie wiem czy wszyscy będziecie nim tak zachwyceni jak ja, bo może to po prostu mój smak. W pierwszej dziesiątce moich ulubionych dań to ma miejsce zagwarantowane. Więc musicie koniecznie spróbować!!!
Składniki (2 małe porcje):
- pierś z kurczaka 300 g (pojedyncza pierś);
- masło – 1 łyżka;
- olej – 1 łyżka;
- bułka tarta – 4 łyżki;
- ser żółty tarty – 2 łyżki;
- 2 pomidory;
- 1 cebula;
- mozzarella 120g (1 gomółka);
- estragon, bazylia, rozmaryn lub tymianek;
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Kurczaka kroimy i rozbijamy na cienkie kotlety. Skrapiamy olejem i doprawiamy solą i pieprzem. Obtaczamy w mieszance bułki tartej i sera żółtego. Układamy w naczyniu żaroodpornym, lub innym przeznaczonym do pieczenia w piekarniku. Kładziemy na wierzch kawałki masła. Wstawiamy do piekarnika na 15 minut (bez przykrycia). Pomidora musimy sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać w kosteczkę. Mieszamy razem pomidora, cebulę i bazylię (lub inną ulubioną przyprawę). Jeśli w piekarniku jest funkcja grill, przestawiamy piekarnik (ja ustawiłam tylko na górną grzałkę). Masę pomidorową kładziemy na kurczaku, przykrywamy startą (lub w plastrach) mozzarellą i zapiekamy ok 5-10 minut. I gotowe. Ja jadłam to jako samodzielne danie.
Smacznego!!!