Chili con carne z ryżem i kurczakiem
Nie wiem w sumie jaki jest przepis dokładny na oryginalne chili con carne, ale cóż kiedyś na pewno się dowiem i pochwalę się efektem. Tymczasem dzisiaj w wersji light taki przepis otrzymałam, wypróbowałam, a że warty polecenia wysyłam dalej w świat 😉 Myślę, że Wam również zasmakuje zwłaszcza, że mój mąż który fanem dań na bazie pomidorów nie jest docenił moje starania 🙂
Składniki (3-4 porcje):
- olej 1 łyżka;
- czosnek 4-5 ząbki;
- 1 duża cebula;
- 1-2 papryczki chilli;
- 1 łyżka cukru;
- bulion 2 szklanki;
- ryż brązowy 200 g (2 torebki);
- passata (sos) pomidorowa 4 szklanki;
- natka pietruszki 2-3 łyżki;
- parmezan 4 łyżki (ja nie dodałam bo nie miałam ale w oryginale był);
- mięso mielone drobiowe 200 g (mała pojedyncza pierś);
- kukurydza mała puszka;
- fasola czerwona 1 puszka;
- sól, pieprz, kminek, chili, oregano.
Przygotowanie:
W jednym garnku wstawiamy ryż i gotujemy go ok 15 minut (ja miałam taki w torebkach). W drugim, średnim garnku, na na oleju podsmażamy rozdrobnioną cebulę, czosnek i świeżą ostrą papryczkę. Do podsmażonych warzyw dodajemy mięso (ja nie mieliłam piersi po prostu ją drobno pokroiłam) i obsmażamy je dokładnie. Teraz dodajemy przyprawy: sól, pieprz, kminek, chilli i oregano. Smażymy jeszcze przez ok. 2 minuty. Dodajemy gorący bulion (2 szklanki wody plus jedna kostka rosołowa) i zagotowujemy. Dodajemy fasolkę z puszki z zalewą oraz odcedzoną i przepłukaną kukurydzę. Teraz wlewamy przecier pomidorowy, mieszamy i ponownie musimy zagotować. Na koniec dodajemy ugotowany ryż. Gotujemy pod przykryciem przez ok. 25 minut. Na koniec musimy sprawdzić czy jest odpowiednio doprawione i dodajemy posiekaną natkę. Jeżeli mamy ochotę na parmezan na koniec możemy go dodać. Gotowe!
Smacznego!