Spaghetti z sosem pomidorowo-paprykowym
Jak pewnie zauważyliście na blogu znów zaczęły pojawiać się przepisy z kuchni „fit” ale jestem pewna, że zasmakują one nie tylko tym którzy chcą zgubić kilka kilo 😉 Na przykład to oto danie, makaron spaghetti z sosem pomidorowo – paprykowym (jeżeli macie ochotę możecie dodać mięso drobiowe lub wieprzowe na pewno nie popsujecie dania). Jestem pewna, że Wam zasmakuje 😉
Składniki (1 porcja):
- makaron spaghetti razowy 60 g ( jedna garść);
- duży pomidor;
- pół cebuli;
- pół papryki;
- oliwki zielone – 5-8 sztuk (opcjonalnie);
- ser żółty tarty – 1 łyżka;
- olej rzepakowy 1 łyżka;
- ulubione zioła (ja dałam mieszankę ziół dalmatyńskich) – 1 łyżeczka;
- sól, pieprz (do smaku).
Przygotowanie:
Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Ze sparzonego pomidora zdejmujemy skórkę i kroimy go na cząstki. Cebulę obieramy i siekamy w drobną kosteczkę. Rozgrzewamy olej, przesmażamy cebulę, dodajemy paprykę, a po 5 minutach pomidora. Jeżeli lubimy oliwki to możemy również dodać pokrojone oliwki. Solimy i pieprzymy wedle uznania. Dusimy ok 10-15 minut. Na koniec jak ktoś lubi sos w formie kremowej można go zmiksować (ja tak właśnie zrobiłam). Na koniec można doprawić jeszcze wedle uznania i dodać ser. Makaron gotujemy al dente a po ugotowaniu dodajemy do sosu i mieszamy. Danie wykładamy na talerz i zajadamy 😉
Smacznego!!!