Shoarma z kurczaka
Jakoś tak to jest, że rzadko wychodzimy na miasto na jedzonko. Jeśli już to na coś czego nie miałam okazji jeść, lub coś czego w domu nie robię. Do lokali które serwują pizzę, shoarmy i tego typu jedzenie dawno nam nie po drodze, co nie znaczy, że nie jemy gdyż jemy i owszem 🙂 Na ten przykład wczoraj była shoarma drobiowa z frytkami i surówkami 🙂 Zrobić takie danie to nie jest wielka filozofia, ale przyprawienie mięsa nie używając przy tym przypraw typu Gyros, dla niektórych może być trudne. I właśnie dla owych niektórych ten przepis 🙂
Składniki przyprawy do shoarmy:
- 1 łyżeczka kolendry w ziarnach;
- 1 łyżeczka białej gorczycy;
- 1 łyżeczka kuminu;
- 1 łyżeczka słodkiej papryki;
- pół łyżeczki soli;
- pół łyżeczki curry;
- pół łyżeczki kurkumy;
- pół łyżeczki rozmarynu;
- pół łyżeczki imbiru w proszku;
- 1/4 łyżeczki pieprzu;
- 1/4 łyżeczki chilli;
- 1 łyżeczka czosnku w proszku (ja dodałam już do marynaty świeży – 2 starte ząbki).
Wykonanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w moździerzu i ścieramy. Przyprawa gotowa.
Składniki shoarmy drobiowej (2 porcje):
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka;
- przyprawa do shoarmy – 2-3 łyżeczki;
- 2-3 łyżki oleju;
- 2 ząbki czosnku;
- ser żółty (opcjonalnie).
Wykonanie:
Mięso kroimy na kawałki. Takie jak lubimy. W miseczce mieszamy przyprawę, starty czosnek i olej. Taką marynatą nacieramy mięso i wkładamy na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie podsmażamy mięso na patelni,lub pieczemy w piekarniku jak ktoś woli. Tylko na nie za dużym ogniu żeby nie było za suche. Na koniec można położyć żółty ser na mięso.
Podajemy frytkami (ja robię sama) oraz surówkami. U mnie była surówka z białej kapusty, marchewka tarta i buraczki 🙂
Smacznego!