czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Shoarma z kurczaka

23
11
2015

Jakoś tak to jest, że rzadko wychodzimy na miasto na jedzonko. Jeśli już to na coś czego nie miałam okazji jeść, lub coś czego w domu nie robię. Do lokali które serwują pizzę, shoarmy i tego typu jedzenie dawno nam nie po drodze, co nie znaczy, że nie jemy gdyż jemy i owszem 🙂 Na ten przykład wczoraj była shoarma drobiowa z frytkami i surówkami 🙂 Zrobić takie danie to nie jest wielka filozofia, ale przyprawienie mięsa nie używając przy tym przypraw typu Gyros, dla niektórych może być trudne. I właśnie dla owych niektórych ten przepis 🙂

 

Składniki przyprawy do shoarmy:

  • 1 łyżeczka kolendry w ziarnach;
  • 1 łyżeczka białej gorczycy;
  • 1 łyżeczka kuminu;
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki;
  • pół łyżeczki soli;
  • pół łyżeczki curry;
  • pół łyżeczki kurkumy;
  • pół łyżeczki rozmarynu;
  • pół łyżeczki imbiru w proszku;
  • 1/4 łyżeczki pieprzu;
  • 1/4 łyżeczki chilli;
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku (ja dodałam już do marynaty świeży – 2 starte ząbki).

Wykonanie:

Wszystkie składniki umieszczamy w moździerzu i ścieramy. Przyprawa gotowa. 

Składniki shoarmy drobiowej (2 porcje):

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka;
  • przyprawa do shoarmy – 2-3 łyżeczki;
  • 2-3 łyżki oleju;
  • 2 ząbki czosnku;
  • ser żółty (opcjonalnie).

Wykonanie:

Mięso kroimy na kawałki. Takie jak lubimy. W miseczce mieszamy przyprawę, starty czosnek i olej. Taką marynatą nacieramy mięso i wkładamy na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie podsmażamy mięso na patelni,lub pieczemy w piekarniku jak ktoś woli. Tylko na nie za dużym ogniu żeby nie było za suche. Na koniec można położyć żółty ser na mięso.

Podajemy frytkami (ja robię sama) oraz surówkami. U mnie była surówka z białej kapusty, marchewka tarta i  buraczki 🙂

Smacznego!

 

Napisz swoją opinię