Sernik Izaura



Ostatnio zdarzyło mi się odwiedzić kuzynkę, której nie widziałam ładnych parę lat. Poza tym, że super było się spotkać i zobaczyć oprócz miłych wspomnień przywiozłam do domu coś jeszcze 🙂 Przepis na nowe ciasto, które było po prostu pyszne! Przedstawiam Wam dzisiaj Sernik Isaurę 🙂 Ja robiłam to ciasto na małej blaszce (wymiary 40 x 12 cm), dlatego też wszystkie składniki podzieliłam na dwa. Ale przepis podany jest na dużą blachę.
CIASTO
Składniki:
- 1 kostka masła (ja 125 g masła);
- 1 szklanka cukru (ja pół szklanki);
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia (ja 1,5 łyżeczki);
- 1,5 szklanki mąki (ja 3/4 szklanki mąki);
- cukier wanilinowy;
- 4 jajka (ja dwa jaja);
- 2 łyżki kakao (ja 1 łyżka).
Wykonanie:
Masło, cukier, cukier wanilinowy, kakao oraz 5 łyżek wody umieszczamy w garnku i gotujemy przez 5 minut. Studzimy (czyli na przykład jak w moim przypadku o tej porze roku wystawiamy za okno 😉 ). Po ostudzeniu dodajemy 2 żółtka i mieszamy aby otrzymać jednolitą masę. Do masy dodajemy stopniowo mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy ubitą z białek pianę i delikatnie wszystko mieszamy. Ciasto wylewamy na blachę.
MASA SEROWA:
Składniki:
- 0,5 -0,7 kg twarogu (ja dałam 0,35 kg półtłustego twarogu);
- 4 jajka ( u mnie 2 jaja);
- 1 szklanka cukru (1/3 szklanki cukru gdyż ja wolę mniej słodki) ;
- 1/2 kostki masła (ja 65 g masła miękkiego).
Wykonanie:
Twaróg mielimy lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajka, cukier i miękkie masło. Ucieramy wszystko mikserem. Jak ktoś lubi można dodać zapach. Masę serową wykładamy łyżkami na wcześniej przygotowane ciasto.
Cisto pieczemy w temperaturze 180 stopni około 50 minut.
POLEWA CZEKOLADOWA
Składniki:
- 65 g masła;
- 1/4 szklanki cukru;
- 5 łyżek wody;
- 1 łyżka kakao.
Wykonanie:
Masło, cukier, kakao oraz 5 łyżek wody umieszczamy w garnku i gotujemy przez 5 minut. Gotowe!
Po wystudzeniu ciasta i delikatnym ostygnięciu polewy polewamy nią ciasto. Pozostaje nam tylko zajadać 😉
Smacznego!