czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Sernik Izaura

21
11
2015

Ostatnio zdarzyło mi się odwiedzić kuzynkę, której nie widziałam ładnych parę lat. Poza tym, że super było się spotkać  i zobaczyć oprócz miłych wspomnień przywiozłam do domu coś jeszcze  🙂 Przepis na nowe ciasto, które było po prostu pyszne! Przedstawiam Wam dzisiaj Sernik Isaurę 🙂  Ja robiłam to ciasto na małej blaszce (wymiary 40 x 12 cm), dlatego też wszystkie składniki podzieliłam na dwa. Ale przepis podany jest na dużą blachę.

CIASTO

Składniki:

  • 1 kostka masła (ja 125 g masła); 
  • 1 szklanka cukru (ja pół szklanki);
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia (ja 1,5 łyżeczki);
  • 1,5 szklanki mąki (ja 3/4 szklanki mąki);
  • cukier wanilinowy;
  • 4 jajka (ja dwa jaja);
  • 2 łyżki kakao (ja 1 łyżka).

Wykonanie:

Masło, cukier, cukier wanilinowy, kakao oraz 5 łyżek wody umieszczamy w garnku i gotujemy przez 5 minut. Studzimy (czyli na przykład jak w moim przypadku o tej porze roku wystawiamy za okno 😉 ). Po ostudzeniu  dodajemy 2 żółtka i mieszamy aby otrzymać jednolitą masę. Do masy dodajemy stopniowo mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy ubitą z białek pianę i delikatnie wszystko mieszamy. Ciasto wylewamy na blachę.

MASA SEROWA:

Składniki:

  • 0,5 -0,7 kg twarogu (ja dałam 0,35 kg półtłustego twarogu);
  • 4 jajka ( u mnie 2 jaja);
  • 1 szklanka cukru (1/3 szklanki cukru gdyż ja wolę mniej słodki) ;
  • 1/2 kostki masła (ja 65 g masła miękkiego).

Wykonanie:

Twaróg mielimy lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajka, cukier i miękkie masło. Ucieramy wszystko mikserem. Jak ktoś lubi można dodać zapach. Masę serową wykładamy łyżkami na wcześniej przygotowane ciasto.

Cisto pieczemy w temperaturze 180 stopni około 50 minut.

POLEWA CZEKOLADOWA

Składniki:

  • 65 g masła; 
  • 1/4 szklanki cukru;
  • 5 łyżek wody;
  • 1 łyżka kakao.

Wykonanie:

Masło, cukier, kakao oraz 5 łyżek wody umieszczamy w garnku i gotujemy przez 5 minut. Gotowe!

Po wystudzeniu ciasta i delikatnym ostygnięciu polewy polewamy nią ciasto. Pozostaje nam tylko zajadać 😉

Smacznego!

 

Napisz swoją opinię