czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Półfrancuskie Rogaliki

16
11
2015

Nie jest to na pewno mój „Konik” jak to mawiają, głównie dlatego że średnio wychodzi mi robienie tych rogalików. W sensie składanie, skręcanie nawet nie wiem jak mam to określić. Moja mama robi takie ładne kształtne,a moje takie kulfony… Ale najważniejsze, że smaczne prawda? 😉 W każdym bądź razie rogaliki są po prostu pyszne, delikatne i rozpływające się w ustach. Do środka można włożyć naprawdę różne rzeczy – u mnie były to: czekolada, jabłka z cynamonem, banany, dżem truskawkowy i dżem jagodowy. Tak, że każdy w domu znalazł coś dla Siebie 🙂

Składniki (ok. 30 rogalików):

  • 4 szklanki mąki pszennej;
  • 25 dkg masła (miękkie, wcześniej wyjęte);
  • pełna łyżka  cukru pudru;
  • szczypta soli;
  • 1 szklanka śmietany (należy wyjąć wcześniej z lodówki ok 1h);
  • 2 jajka,
  • 5 dkg drożdży;
  • cukier kryształ do posypania.

Wykonanie:

Do dużej miski wysypujemy mąkę, cukier puder, szczyptę soli. Mieszamy suche składniki. Wbijamy jedno całe jajko i jedno żółtko (białko będzie nam potrzebne do posmarowania rogalików). Teraz dodajemy masło, oraz 3/4 szklanki śmietany. W pozostałej ilości śmietany rozpuszczamy drożdże. Zagniatamy ciasto. Dobrze wyrobione ciasto przekładamy na stolnicę, podsypując oczywiście mąką. Następnie przykrywamy ściereczką i czekamy pół godziny aż wyrośnie. 

Gdy ciasto jest gotowe, czas przygotować rogaliki. Kroimy kawałek ciasta i rozwałkujemy na grubość mniej więcej 0,5 cm. Ja przy użyciu linijki kroję ciasto na kwadraty – długość boków 10 cm. Na środek każdego kwadratu kładę łyżkę dżemu, czekolady lub jabłek. Zawijam tak jak starałam się to pokazać na zdjęciu. Jeżeli będziecie mieć problemy piszcie 😉 Na koniec każdego rogalika smaruję ubitym białkiem i posypuję cukrem. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni ok 20-25 minut – sprawdzamy górę i spód żeby się nie spiekły. Po wystudzeniu zajadamy 😉

Smacznego!

Komentarze (1)

Wyglądają pysznie, aż się skuszę i wypróbuję przepis 😉

Napisz swoją opinię