czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Pierogi z serem na słodko

13
11
2015

Zazwyczaj (przynajmniej odkąd mam dzieci), kiedy robię pierogi z mięsem, ruskie, z kurczakiem itp. robię dodatkowo kilkanaście (nieraz kilkadziesiąt) z twarogiem na słodko dla dzieciaków. One zawsze jakoś je wolą. Dlatego dzisiaj takie właśnie pierogi. Kiedyś twaróg mieszałam po prostu z cukrem i śmietaną, ale od jakiegoś czasu dzięki mojej teściowej dodam 🙂 do farszu dodaję budyń, przez co farsz jest pyszniejszy i ma fajniejszą konsystencję. Zresztą jak spróbujecie to sami się przekonacie 😉

 

Składniki na farsz (ok. 80 sztuk małych pierożków):

  • twaróg – opakowanie 250 g;
  • 2-3 łyżki śmietany 24%;
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego;
  • 3-4 łyżeczki cukru (do smaku).

Przygotowanie:

Twaróg przeciskamy przez maszynkę, lub po prostu rozgniatamy dobrze widelcem. Dodajemy śmietanę, budyń i cukier. Dokładnie wszystko mieszamy. I farsz gotowy.

Składniki na ciasto:

  • ok 300 g mąki pszennej;
  • 1 jajko;
  • woda (ciepła, 1 szklanka);
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

Wysypujemy przesianą mąkę na stolnicę, wbijamy jajko, dolewamy wodę i zagniatamy. Dzielimy ciasto na kilka części i wałkujemy. Ciasto nie może być  za cienkie, na grubość mniej więcej 4-5 milimetrów. Z ciasta wycinamy kółka za pomocą szklanki.  Brzeg ciasta smarujemy wodą do połowy (żeby lepiej się sklejało). Wkładamy około łyżeczkę farszu. Składamy. Brzegi przygniatamy widelcem żeby się nie rozkleiło. I gotowe. Przed gotowaniem, układamy na czystej i świeżej ściereczce bawełnianej. Pierogi wrzucamy partiami (po ok. 10 sztuk) do osolonej, gotującej się wody. Przez pierwszą minutę mieszamy delikatnie drewnianą łyżką, aby nie przywarły do dna. Po wypłynięciu pierogów na powierzchnię gotujemy ok. 3-4 minut. Przed podaniem Polewamy śmietaną i posypujemy cukrem.

Smacznego!!!

Napisz swoją opinię