Kurczak po azjatycku
Niby nic takiego bo tylko kurczak z przyprawami i ryżem, a wierzcie mi danie warte spróbowania. Jest pyszny, aromatyczny – zwłaszcza dla fanów kuchni chińskiej. Do tego wszystkiego szybki wykonaniu. Wystarczy tej reklamy, jak spróbujecie sami docenicie 🙂
Składniki(1-1,5 porcji):
- pierś z kurczaka 300 g (jedna pojedyncza);
- 1 cebula;
- 3 ząbki czosnku;
- ryż brązowy – 100 g (jedna torebka);
- czosnek – 1-2 ząbki,
- olej – 1 łyżka,
- sos sojowy – 3-4 łyżki;
- 1 łyżeczka cukru;
- przyprawy: curry pół łyżeczki, chilli 1/4 łyżeczki, papryka słodka 1 łyżeczka, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Czosnek ścieramy na tarce. Z cebuli, czosnku, oleju, sosu sojowego, cukru i przypraw robimy marynatę. Kurczaka kroimy na kawałki a następnie obtaczamy w marynacie. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Wstawiamy ryż i gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ja gotowałam 20 minut, ryż był lekko twardawy (taki miał być). Kurczaka smażymy na patelni, podlewamy przy tym wodą żeby był soczysty. Po ok 10 minutach wodę trzeba zredukować. Zrobi nam się sosik. Na koniec dodajemy ugotowany ryż. Wszystko razem mieszamy. I gotowe!
Smacznego!!!