Krupnik
Taki niby krupnik… a taki pyszny 😉 No a ja jestem wielką fanką kaszy jęczmiennej, więc… Cóż ja mogę więcej powiedzieć na ten temat. Krupnik to po prostu krupnik 🙂
Składniki (4-5 osób):
- 3 żeberka;,
- 2 małe marchewki,
- mała pietruszka,
- kawałeczek selera,
- 2-3 liście laurowe,
- 3-4 ziarenek ziela angielskiego,
- sól,
- pieprz,
- 5-6 średnich ziemniaków,
- 8 łyżek kaszy jęczmiennej.
Przygotowanie:
Wstawiamy żeberka (u mnie każde mięso na którym gotowana jest zupa, zarówno wieprzowe jak i kurczak, jest w pierwszej kolejności obgotowywane, tzn. wstawiam w takiej ilości aby zakryło mięso, a następnie po zagotowaniu, wylewam tę wodę i po opłukaniu mięsa wstawiam je w nowej wodzie – ok 3 litrów). Do gotującego się mięsa dodaję liście laurowe i ziele angielskie, sól i pieprz. Po pół godzinie dodaję wypłukaną wcześniej kaszę. Kiedy mięso jest już lekko miękkawe dodaję warzywa, marchewki pokrojone w talarki, pietruszkę i selera. Gdy mięso i kasza są miękkie dodaję ziemniaki pokrojone w drobną kostkę. Na koniec jeżeli jest taka potrzeba można doprawić solą i pieprzem.
Smacznego!