Krokiety z kapustą i grzybami
Krokiety, barszczyk czerwony, niemal na każdym weselu, na każdej wigilii być muszą. Ja sama szczerze powiedziawszy nie jestem wielką ich fanką. Zdecydowanie wolę pierogi 🙂 Ale cóż zrobić kiedy mój mąż za nimi wręcz przepada, a teraz dołączyła do niego moja starsza córka. Nie pozostaje nic innego jak robić. Dziś są to krokiety z kapustą i grzybami, gdyż takie właśnie zażyczyła sobie moja pociecha. Nie powiem troszkę czasu mi to zajęło, ale jak to mówią uśmiech na twarzy dziecka – bezcenne!
Składniki ciasta naleśnikowego (wyszło mi ok 20 krokietów):
- Mąka – 2-3 szklanki;
- Mleko – ok 0,5 litra;
- 4-5 jaj;
- woda gazowana – ok 1 szklanki;
- sól – szczypta;
- Olej.
Przygotowanie:
Wbijamy do miski jajka, szczyptę soli i mieszamy przy użyciu trzepaczki, następnie dodajemy stopniowo mąkę, mleko oraz wodę i mieszamy. Ciasto musi być lejące, ale nie za rzadkie. Na patelnię wlewamy łyżeczkę oleju, mocno nagrzewamy i wylewamy łyżkę ciasta. Rozprowadzamy ciasto na całej patelni i smażymy z jednej i drugiej strony.
Farsz:
- 500 g kiszonej kapusty;
- 2-3 marchewki;
- 500 g pieczarek;
- 1 cebula;
- garść suszonych grzybów;
- ziele angielskie – 3-4 ziarna;
- liść laurowy – 3-4 sztuki;
- sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Suszone grzyby zalewamy wodą i gotujemy ok godziny. Pieczarki należy opłukać (lub obieramy, jak kto woli). Wkładamy do garnka, zalewamy wodą tylko tak aby je zakryć i gotujemy ok 20 minut. Marchewkę obieramy i ścieramy na dużych oczkach. Kapustę wraz z marchewką, zielem angielskim, liściem laurowym umieszczamy w garnku, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na 3-4 łyżkach oleju. Chcemy aby się jedynie zeszkliła i była miękka dlatego robimy to na niedużym ogniu i często mieszamy. Gdy jest już miękka odkładamy na bok aby wystygła. Pieczarki ugotowane odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Kapustę gdy jest już miękka odcedzamy i po wystudzeniu odciskamy dobrze wodę. Podobnie suszone grzyby – odcedzamy (ja wodę z grzybów dolewam potem do barszczu czerwonego), studzimy. Gdy wszystkie składniki są już zimne. Przepuszczamy je przez maszynkę: kapusta, pieczarki i cebula. Na koniec pozostaje nam tylko przyprawić farsz – solą, pieprzem, lub innymi ulubionymi przyprawami. Trochę to trwało, ale pyszny farsz gotowy!
Naleśniki gdy wystygną, smarujemy farszem. Zawijamy. Obtaczamy w jajku, bułce i smażymy na patelni. Na kolor złoty. Podajemy najlepiej z Barszczem czerwonym.
Smacznego!!!