czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Ciasteczka owsiane z miodem i słonecznikiem

04
11
2015

Ciasteczka wymyślone w 5 minut, znalezienie przepisu „baza” kolejne 5, modyfikacja 3, przygotowanie ciasta – 7 minut, wyłożenie ciasteczek 10 (córka pomagała więc się zeszło 😉 ) i pieczenie 15. Całość – 45 minut. No i moi kochani samo zdrowie, samo zdrowie. Od razu uprzedzam kto Łasuch musi dodać dwa razy tyle miodu, bo będą mało słodkie. Dla mnie idealne! Super zdrowa słodka pychotka!

 

Składniki (ok. 20 sztuk):

  • 1,5 szklanki płatków owsianych;
  • 1 szklanka mąki;
  • 2 jajka;
  • 4 łyżeczki miodu;
  • 50 g roztopionego masła;
  • 1/4 szklanki mleka;
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia;
  • pół łyżeczki sody;
  • pół szklanki słonecznika;
  • garść orzechów dowolnych (u mnie włoskie).

Przygotowanie:

Zaczynamy od masła, które trzeba roztopić i ostudzić. Składniki sypkie wsypujemy do miski: Płatki (ja dałam 1 szklankę drobnych i pół grubych), mąkę, proszek, sodę, słonecznik i orzechy. Mieszamy, teraz wbijamy jajka, dodajemy mleko i masło. Wszystko jeszcze raz mieszamy.  Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy łyżką masę na dowolny kształt. Pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180 stopni, 15 minut. Gotowe!

Smacznego!

Komentarze 2 komentarze

Dobre ciasteczka, dobreeee. Takich jeszcze nie jadłem 😉

Cieszę się 🙂

Napisz swoją opinię