czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Buraczki do obiadu na ciepło

16
11
2015

Buraczki – jakie zdrowe jakie pyszne. Zdrowe od zawsze, pyszne od niedawna. Jedna z tych rzeczy których kiedyś nie lubiłam i unikałam, a teraz zajadam z apetytem. Dowód na to, że z wiekiem wszystko się zmienia. Jak mawia moja mama 🙂 Najbardziej lubię je właśnie w takiej formie, czyli na ciepło. No i moje dzieciaki uwielbiają własnie takie buraczki.

Składniki (3-4 porcje):

  • 7-8 buraczków,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżeczka mąki pszennej;
  • sól (do smaku).

Wykonanie:

Buraczki należy opłukać i odkroić końcówki z jednej i z drugiej strony (nie obieramy). Wstawiamy do gotowania, i tak gotujemy do miękkości ok. 1,5-2 godzin (wszystko zależy od wielkości buraczka). Należy pamiętać, że jeżeli podczas gotowania wygotuje nam się woda to dolewamy gorącej gotowanej wody, żeby nam nie stwardniały buraczki. Po ugotowaniu musimy przestudzić, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy buraczki. W tym czasie łyżeczkę mąki rozpuszczamy w wodzie (dodajemy powili zimnej wody żeby nie było grudek). Następnie mąkę dodajemy do buraczków. Wszystko razem mieszamy i jeżeli jest taka potrzeba doprawiamy solą. I gotowe!

Smacznego!

Napisz swoją opinię