czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Tort Śmietanowy

26
10
2015

Tak jakoś wypadło, że w ten weekend urodziny mamy świętowaliśmy był zatem i tort. Odkąd Zuzia skończyła 2 lata regularnie co impreza (mama, siostra, mąż, teściowa, chrześnica, córki) robię tort. Najczęściej jest to właśnie tort śmietanowy. Lekki, delikatny i nie za słodki przez co wszystkim smakuje (test ostateczny w przedszkolu w zeszłym roku u córki – dzieci zjadły wszystko!). Do tego robi się go szybko. Wystarczy odrobina wyobraźni, a obecnie na rynku mamy tyle możliwości, że naprawdę… Ach przepraszam za brak zdjęcia po przekrojeniu ale jakoś tak zjadają zanim zrobię 😉 postaram się następnym razem zdążyć 🙂

 

Składniki na biszkopt

  • 8 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 budyń śmietankowy (może być również czekoladowy)
  • 1/2 opakowania proszku dopieczenia (kopiasta łyżeczka)
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Jajka ubijamy z solą. W połowie ubijania dodajemy cukry i ubijamy na sztywną pianę. Do dajemy do piany     roztrzepane żółtka. Dodajemy mąkę,proszek i budyń. Pieczemy w nagrzanym piekarniku(180 stopni). Około 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika upuścić na ziemię z wysokości około 30 cm.

Masa składniki:

  • śmietana kremówka 30% lub 36% – 800-1000 ml;
  • 4-5 śmietan-fix (w zależności od ilości śmietany);
  • 3 łyżeczki cukru pudru (u mnie na 800 ml mleka);
  • 1 cukier wanilinowy.

Przygotowanie:

Trzeba pamiętać, żeby schłodzić śmietanę przed ubiciem. Śmietanę ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy cukry i śmietan-fix (ja mieszam wszystko razem i wsypuję po łyżeczce). Należy uważać, żeby nie miksować za długo bo zrobi nam się masło. Jeżeli jest dla Was mało słodkie oczywiście cukru można dodać więcej. Śmietana gotowa.

Poncz składniki:

  • Herbata;
  • pół cytryny
  • 2-3 łyżeczki miodu.

Przygotowanie:

Zaparzyć herbatę (tylko taką słabiutką). Po wystudzeniu wyciskamy pół cytryny i słodzimy miodem. I poncz gotowy.

Wykończenie składniki (wedle uznania poniżej moje propozycje):

  • dżem (porzeczka czarna, truskawka, jagoda, wiśnia) lub owoce (brzoskwinia, ananas);
  • płatki czekoladowe lub groszki;
  • dekoracje czekoladowe (serduszka, listki; gwiazdki);
  • mazaki cukrowe;
  • kwiatki z opłatka;
  • perełki
  • barwniki spożywcze;
  • i wiele wiele innych 🙂 .

Przygotowanie:

Biszkopt kroimy na trzy części. Na talerzy układamy pierwszą część i polewamy ją ponczem. Następnie smarujemy bitą śmietaną a na to układamy owoce lub dżem (w zależności od tego z czym robimy). Teraz kładziemy drugą warstwę biszkopta i dokładnie dociskamy, żeby biszkopt dokładnie przylegał do poprzedniej warstwy. Drugą warstwę namaczamy ponczem. Nakładamy śmietanę. Ostatnia warstwa biszkopta. Dokładnie dociskamy i nasączamy ponczem. Teraz nakładamy śmietanę na boki tortu (ja używam łopatki lub noża), lekko dociskając, by śmietana wypełniła wszystkie zakamarki i dobrze przyległa do biszkoptu. Teraz warstwa śmietany na wierzch. Powinna być na tyle gruba aby zakryła biszkopt i dała się ładnie wygładzić – czyli mniej więcej pół centymetra. Ja następnie używając szprycy pokrywam boki śmietaną i brzeg góry. Witać na zdjęciu. Można jakieś serduszko zrobić lub kwiatki wszystko zależy od nas. Na koniec płatkami lub kulkami posypuję boki (robię to w dość dziwny sposób bo wysypuję na rękę i dmucham na tort wtedy dość równomiernie się rozprowadza, co prawda trochę bałaganu jest ale efekt 😉 ). A góra w zależności od tego czy dysponujemy na zdjęciach macie trzy moje propozycje. No i na koniec zaraz po sto lat 😉 Zajadamy!!!

Smacznego!!!

Mam nadzieję że o niczym nie zapomniałam bo troszkę tego jest 😉 Ale wierzcie mi, że jak spróbujecie tego tortu już nigdy nie kupicie w cukierni 😉

Napisz swoją opinię