Kremowa zupa pomidorowa z pęczakiem



Nieraz tak jest, że z niczego można zrobić coś naprawdę wyjątkowego i pysznego. I dla mnie ta zupa jest własnie taka. No bo Passata pomidorowa lub przecier, trochę kaszy, cebula są zawsze w naszych domach niemal zawsze. No i jeszcze dodam, że zupę robi się bardzo szybko, choć właściwie robi się sama 😉 Podsumowując myślę, że był to dobry, a przede wszystkim smaczny pomysł był! 🙂
Składniki (2 porcje):
- 1 litr wody;
- 1 marchewka;
- 1 kostka rosołowa;
- 2 listki laurowe;
- 4 ziarenka ziela angielskiego;
- 1 łyżka oleju;
- 1 cebula;
- 8 łyżek kaszy pęczak;
- Passata pomidorowa – 500 ml;
- koperek;
- chilli;
- pieprz;
- sól.
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy liścia laurowego, ziele angielskie, kostkę rosołową i pokrojoną w kostkę marchewkę. Wstawiamy do wszystko na gazie. Na patelni rozgrzewamy olej, wysypujemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, gdy cebula się zeszkli dodajemy kaszę. Wszystko to przesmażamy ok 5 minut (tylko tak żeby się nie spaliło – ciągle mieszając). Gdy woda w garnku się zagotuje dodajemy do niej kaszę. Wszystko gotujemy 15 minut. Po tym czasie dodajemy Passatę i koperek (w oryginalnym przepisie były zioła, ale ja z nich zrezygnowałam). Wszystko gotujemy jeszcze ok 10 minut. Jeżeli czujemy taką potrzebę doprawiamy solą , pieprzem i chilli. Podajemy z koperkiem, natką pietruszki lub świeżą bazylią. I zupka gotowa!
Smacznego!