czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Gołąbki z ziemniakami

25
10
2015

Tak jak obiecałam Gołąbki z ziemniakami. Danie dla smakoszy ziemniaka, babki ziemniaczanej, kugla, kiszki ziemniaczanej. Gołąbki te pochodzą ze Wschodniej Polski. I powiem wam, że nie ma to jak dobre tradycyjne danie Polskie. Po prostu musi smakować! Są twardsze od tradycyjnych mięsnych gołąbków, bardziej naturalne w smaku, dlatego też potrzebują sosu z charakterem. Ja podałam je z sosem beszamelowym, przy czym doprawiając sos nie żałowałam gałki i pieprzu. Drugiego dnia natomiast pokroiłam na kawałki i podsmażyłam na patelni – pychota. Jeżeli zaś chodzi o przygotowanie gołąbków to naprawdę nic skomplikowanego 😉 Sprawdźcie sami!

 

Składniki (3-4 osoby):

  • 1 dużą kapusta włoska;
  • 3 kg ziemniaków;
  • 2 cebule;
  • 2-3 łyżki kaszy manny;
  • 1 jajko;
  • sól, pieprz, Vegeta;
  • mała śmietana;
  • sos beszamelowy.

Wykonanie:

Z kapusty wycinam twardy głąb. Zanurzam główkę na kilka minut garnku z gotującą się wodą. Wyjmuję na talerz i zdejmuję miękkie wierzchnie liście. Wkładam kapustę ponownie do wody i tak postępuję do czasu, aż zdejmę wszystkie liście. Pozostawiam liście na stolnicy do ostygnięcia. Teraz czas na farsz. Ziemniaki i cebulę obieram, ścieram na tarce (tak jak na placki ziemniaczane). Odcedzam nadmiar wody. Dodaję kaszy manny, jajko i doprawiam solą, pieprzem i opcjonalnie Vegetą. Następnie formujemy gołąbki. Do każdego liścia kapusty wkładamy dużą łyżkę lub dwie farszu i zawijamy. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy liście, a następnie gołąbki. Zalewamy śmietaną. I na koniec przykrywamy liśćmi. Wstawiamy do piekarnika w temperaturze 180 stopni na ok 2 godziny. 

Podajemy na ciepło polane sosem beszamelowym. A na drugi dzień super smakują pokrojone w plasterki i podsmażone. 

Smacznego!

Napisz swoją opinię