Surówka z białej kapusty
Surówka z białej kapusty, niegdyś znienawidzona (smak nie miał na to wpływu od razu dodam, po prostu ileż można słuchać o tej białej kapuście, po czym po przygotowaniu słuchać że to jednak nie o to chodziło!), dziś jedna z ulubionych 🙂 Wreszcie znalazłam dobry przepis, niestety mojego autorstwa owa surówka nie jest (znalazłam na stronie Doradca Smaku). Ale podaję dalej, bo warto!
Składniki (3-4 porcje – lub 2 dla mojego męża):
-
1/4 białej kapusty;
-
1 marchewka;
- natka pietruszki;
-
1 cebula.
Dressing:
-
olej rzepakowy – 3-4 łyżki (w oryginale 6);
-
ocet jabłkowy – 2 łyżeczki;
- cukier puder – 1,5 łyżeczki (w oryginale 3);
- musztarda stołowa – 1,5 łyżeczki;
- ząbek czosnku;
- sól do smaku;
- pieprz czarny mielony.
Wykonanie:
Kapustę drobno szatkujemy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę siekamy w drobną kostkę. Dodajemy jeszcze posiekaną natkę pietruszki i mieszamy wszystko. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Do oleju dodajemy ocet, musztardę, cukier puder, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz. Dokładnie mieszamy składniki sosu. Dressingiem polewamy surówkę, dokładnie wszystko mieszamy i odstawiamy do przegryzienia na minimum godzinę. I zajadamy!!!
Smacznego!