czyli wszystko o gotowaniu. Przepisy kuchenne z dokładnymi opisami sposobu przyrządzenia, oraz składników.
Kuchenne rewolucje

Surówka z białej kapusty

26
06
2015

Surówka z białej kapusty, niegdyś znienawidzona (smak nie miał na to wpływu od razu dodam, po prostu ileż można słuchać o tej białej kapuście, po czym po przygotowaniu słuchać że to jednak nie o to chodziło!), dziś jedna z ulubionych 🙂 Wreszcie znalazłam dobry przepis, niestety mojego autorstwa owa surówka nie jest (znalazłam na stronie Doradca Smaku). Ale podaję dalej, bo warto!

 

Składniki (3-4 porcje – lub 2 dla mojego męża):

  • 1/4 białej kapusty;
  • 1 marchewka;
  • natka pietruszki;
  • 1 cebula.

Dressing:

  • olej rzepakowy – 3-4 łyżki (w oryginale 6);
  • ocet jabłkowy – 2 łyżeczki;
  • cukier puder – 1,5 łyżeczki (w oryginale 3);
  • musztarda stołowa – 1,5 łyżeczki;
  • ząbek czosnku;
  • sól do smaku;
  • pieprz czarny mielony.

 

Wykonanie:

Kapustę drobno szatkujemy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę siekamy w drobną kostkę. Dodajemy jeszcze posiekaną natkę pietruszki i mieszamy wszystko. Dodać posiekaną natkę pietruszki.  Do oleju dodajemy ocet, musztardę, cukier puder, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz. Dokładnie mieszamy składniki sosu.  Dressingiem polewamy surówkę, dokładnie wszystko mieszamy i  odstawiamy do przegryzienia na minimum godzinę. I zajadamy!!!

Smacznego!

Napisz swoją opinię