Skrzydełka w sosie ketchupowym
Tak jak obiecałam, będzie mięsko 😉 Nie jest to co prawda golonka, ale… prościutkie w wykonaniu, smaczniutkie, niezwykle aromatyczne i jakże efektownie wyglądające danie. Sos ketchupowy z dodatkiem miodu, imbiru, czosnku i sosu sojowego daje w efekcie rewelacyjny słodko-pikantny smak. Musicie koniecznie spróbować. U mnie podane z młodymi ziemniaczkami i warzywami. Ale surówka w zupełności wystarczy 🙂
Składniki (3-4 porcje):
- 1 kg skrzydełek;
- 1 szkl. ketchupu;
- 3 łyżki miodu;
- 1 łyżeczka startego imbiru;
- 3-4 ząbki czosnku;
- 2 łyżki sosu sojowego.
Przygotowanie:
Składniki na sos mieszamy razem w garnku. Następnie opłukane i osuszone skrzydełka obtaczamy w marynacie. Wstawiamy do lodówki na ok 1,5 godziny. W oryginalnym przepisie skrzydełka trzeba było gotować w sosie przez 1,5-2 godzin, ja natomiast upiekłam je w piekarniku, w temperaturze 180 stopni, przez ok 2 godziny.
Smacznego!!!